Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Herinrichting platteland komt in uitvoerende fase


Ontwerp-reconstructieplannen vastgesteld


Gedeputeerde Staten hebben vandaag de ontwerpplannen voor de zeven reconstructiegebieden in Noord-Brabant vastgesteld. Van 30 september tot 28 oktober 2004 krijgen burgers en organisaties de gelegenheid te reageren op de voorstellen, die beogen het landelijk gebied in grote delen van Noord-Brabant meer ademruimte te geven en een duurzame toekomst te garanderen. Provinciale Staten zullen de plannen in het voorjaar van 2005 definitief vaststellen.
Het voorbereidende werk van de zeven reconstructiecommissies is voltooid. De zogenoemde revitalisering van het landelijk gebied komt nu in de uitvoerende fase.

Reconstructie betekent herinrichting van het buitengebied. Directe aanleiding was de varkenspest van 1997. Veel varkenshouders hebben hun activiteiten gestaakt. Soms noodgedwongen, soms in het kader van rijksregelingen. Bedrijven die zijn gebleven zitten vaak op de verkeerde plek en dienen te worden verplaatst. Eigenlijk beoogt de Reconstructiewet uit 2002 om de verschillende functies van het landelijk gebied beter tot hun recht te laten komen. Niet alleen moeten natuur- en landschapswaarden worden veiliggesteld en verbeterd. De reconstructie wil tegelijk de economische ontwikkeling bevorderen en streeft naar nieuwe mogelijkheden voor de intensieve veehouderij.

De nu voorliggende reconstructieplannen leiden gezamenlijk moeten leiden ttot een omvangrijke herinrichting en verbetering van het Brabantse platteland. Concreet gaat het om plannen die over de hele provincie tot 2016 mikken op:

- Ontwikkelingsmogelijkheden voor de landbouw (12.240 ha. primair, 2.860 ha. secundair)
- Inrichting (12.300 ha) en verwerving (11.500) van de ecologische hoofdstructuur (12.300 ha)
- en verwerven (11.500)
Herstel van natte natuurgebieden (27.000 hectare)
- 670 km beekherstel
- Extensivering melkveehouderij (5.100 hectare)
- Nieuwe bedrijven met nevenactiviteitOpstellen dorpsontwikkelingsplannen (100)Gebieden voor kwetsbare soorten (3.900 hectare)
- Beheerd natuur- en landschap (8.960 hectare)

Nieuwe biologische bedrijven
Partners in de reconstructie

Reconstructie betekent herinrichting van het buitengebied. Directe aanleiding was de varkenspest van 1997. Veel varkenshouders hebben hun activiteiten gestaakt. Soms noodgedwongen, soms in het kader van rijksregelingen. Bedrijven die zijn gebleven zitten vaak op de verkeerde plek en dienen te worden verplaatst. Eigenlijk beoogt de Reconstructiewet uit 2002 om de verschillende functies van het landelijk gebied beter tot hun recht te laten komen. Niet alleen moeten natuur- en landschapswaarden worden veiliggesteld en verbeterd. De reconstructie wil tegelijk de economische ontwikkeling bevorderen en streeft naar nieuwe mogelijkheden voor de intensieve veehouderij.
In Noord-Brabant hebben de zeven commissies (Baronie, Meierij, Beerze-Reusel, Boven-Dommel, De Peel, Peel en Maas, Maas en Meierij) samengewerkt aan een duurzame toekomst voor het platteland.
Partners in dit proces zijn de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisaties ZLTO, de waterschappen, gemeenten, de sector toerisme en recreatie van de ministeries van LNV en VROM en de Brabantse Milieufederatie BMF, samen met de terreinbeheerders.
De BMF en de terreinbeheerders zijnze laatste onlangs uit het reconstructieproces gestapt, omdat zij de BMF zich niet kunnen vinden in de mogelijke aanpassing door het rijk van het amonniakbeleid.
De provinciale adviescommissie PCLG heeft positief geadviseerd over deze plannen.

Kwaliteit

Gedeputeerde Staten hebben hun grote waardering uitgesproken voor het werk dat de reconstructiecommissies hebben verzet. Inmiddels is met betrekking tot de plannen ook een milieueffectenrapportage opgezet en zijn een water- en natuurtoets uitgevoerd. Naar aanleiding van deze toetst hebben GS afgelopen juni de commissies gevraagd hun plannen op een aantal onderdelen nader te onderbouwen dan wel bij te stellen. GS constateren dat de regionale commissies hun keuzes goed hebben onderbouwd en een groot aantal aanbevelingen hebben overgenomen. De plannen zijn in balans, aldus GS en de kwalititeit is aanzienlijk toegenomen.
De rijksoverheid heeft in een eerste reactie de Brabantse reconstructieplannen in grote lijnen positief beoordeeld. Provinciale Staten van Noord-Brabant stellen naar verwachting in het voorjaar van 2005 de plannen definitief vast.

Sociaal economische vitaliteit

Gedeputeerde Staten willen in de komende periode ook de sociaal economische vitaliteit van het platteland versterken. Leefbaarheid, innovatie van de landbouw en nieuwe economische bedrijvigheid worden gestimuleerd. Het provinciaal bestuur stelde eerder al extra middelen beschikbaar voor leefbaarheidsprojecten en de cofinanciering van dorpsontwikkelingsplannen. GS overwegen nu ook medewerking te verlenen aan de aanstelling van Daarvoor worden streekmanagers aangesteld, die de taak hebben in de regio nieuwe vormen van ambachtelijke, dienstverlenende, agrarische en industriële bedrijvigheid te stimuleren. De bedoeling is deze functies te realiseren d.m.v. cofinanciering met de regio's.

Streekplan

Volgens GS hebben de 2e conceptplannen, die nu zijn vastgesteld, aanzienlijk aan kwaliteit gewonnen. De reconstructiecommissies hebben het merendeel van de opmerkingen van Gedeputeerde Staten verwerkt en de betreffende plannen hierop aangepast.
De ZLTO heeft GS per brief laten weten de plannen te steunen. Dat gebeurde nadat GS toezeggingen had gedaan in de richting van de landbouworganisatie. Zo wordt de doorgroei varkensbedrijven met ontwikkelingsmogelijkheden naar 2,5 hectare bebouwing versoepeld. Gedeputeerde Staten houden bovendien de mogelijkheid open dat zich in vogelleefgebieden op termijn alsnog nieuwe varkenshouderijen kunnen vestigen, indien blijkt dat in minder waardevolle gebieden onvoldoende ruimte is.
De rijksoverheid heeft in een eerste reactie de Brabantse reconstructieplannen in grote lijnen positief beoordeeld. Provincie Staten van Noord-Brabant nemen naar verwachting in het voorjaar van 2005 een besluit over de plannen. De revitalisering van het landelijk gebied kan niet los gezien worden van de ruimtelijke ontwikkeling van Brabant, zoals vervat in het streekplan. Het jongste streekplan dateert uit 2002. Daarin worden in grote lijnen aangegeven waar de beschikbare ruimte in de toekomst voor mag worden benut. De uitwerking van het streekplan is in volle gang. Voor vijf stedelijke en vijftien landelijke regio's zijn plannen uitgewerkt die momenteel of binnenkort ter inzage liggen.