Provincie Overijssel

Gedeputeerde Ranter op pad met Ambulance Oost

Nog koud was hij aangekomen bij de centrale hal van Ambulance Oost, of de eerste melding kwam binnen. Gedeputeerde Gert Ranter kreeg tijdens zijn werkbezoek op 20 juli aan de Twentse ambulancedienst zo direct een kijkje in de keuken van de alerte organisatie. Op hoge snelheid reed de ambulance door de straten van Hengelo op weg naar een spoedgeval waar even daarvoor een paniektelefoontje was binnen gekomen. "De zaak liep met een sisser af, de persoon in kwestie bleek gelukkig niets ernstigs te hebben maar het verschafte mij een uitstekend inzicht in de wijze waarop de medewerkers van de ambulancedienst altijd op hun qui-vive zijn" meldde Ranter naar aanleiding van het voorval.

Verder sprak de gedeputeerde van Zorg en Participatie met de heer Leerkes van Ambulance Oost over de ontwikkelingen in de ambulancesector in het algemeen en die van Twente in het bijzonder. Tevreden werd geconstateerd door de extra rijksmiddelen (18 miljoen) de standplaats Tubbergen, die met provinciaal geld was voorgefinancierd, nu structureel wordt en dat de vurig gewenste extra standplaats in Vroomshoop nu kan worden gerealiseerd. Vervolgens keek Ranter mee in de meldkamer, waar hij ondervond hoe de aansturing en het op pad sturen van ambulances in zijn werk gaan en hoe de communicatie verloopt. "Een mooi logistiek kunststuk waarbij de ambulances constant worden doorgeschoven naar locaties in de regio om er voor te zorgen dat er steeds een optimale spreiding van ambulances is."

Hij reed in totaal twee ritten op de ambulance. Daaronder was ook een reguliere rit (dus geen spoedrit) van een oudere dame die pijn op de borst voelde en waarvan de huisarts de ambulance belde voor opname in het ziekenhuis. Daarnaast dus voornoemde spoedrit in Hengelo. "En dat maakte al met al dat het een leerzame en leuke dag was. Ik heb in de praktijk kunnen zien wat er gedaan wordt met een melding en hoe snel dan actie wordt ondernomen als er spoed bij is. Het belang van de patiënt staat daarbij altijd voorop." De gedeputeerde kon zo met eigen ogen zien hoe goed de communicatie tussen de meldkamer en de ambulance onderweg is "Wat mij wel opviel is dat men nog weinig zicht heeft op de ambulances die zich (vlak) buiten de regio bevinden, en die ook van belang kunnen zijn voor een snelle aanrijtijd of dekking aan de randen van de regio. Ik heb begrepen dat hier aan wordt gewerkt en dat de systemen op elkaar worden aangesloten. Dit is belangrijk, want zo kunnen ambulances nog sneller en efficiënter worden ingezet."

Gert Ranter zegt dat hij onder de indruk is van de professionaliteit van de ambulancesector. " Het personeel moet zeer frequent trainingen en bijscholingen volgen en diploma's halen, zowel vanuit de verpleegkundigenhoek als de chauffeurs. De sector loopt daarbij voorop op andere zorgsectoren en dat is een compliment waard."

© 2004 Provincie Overijssel