Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


PvdA-voorlichting


Den Haag, 22 juli 2004


Minister Donner schiet tekort in de aanpak van illegale wapenhandel


Al jaren hamert de Partij van de Arbeid op betere bestrijding van de illegale wapenhandel. Keer op keer belooft de minister beterschap en steeds weer blijkt de praktijk tegen te vallen. De minister komt zijn beloften niet na. De PvdA dringt opnieuw aan op een voortvarende aanpak.


Al in 2002 antwoordde minister Donner op vragen die werden gesteld bij het Veiligheidsprogramma van het kabinet dat hij in operationele zin (&) aan de slag zou gaan met de aanpak van wapenhandel en bezit. Er zou ook een verkennend onderzoek worden gedaan naar wapenhandel vanuit Oost-Europa. PvdA Tweede-Kamerlid Peter van Heemst vraagt zich af wanneer de uitkomst van dat onderzoek bekend wordt.


Nog in januari jl. drong Peter van Heemst er naar aanleiding van het schietincident met dodelijke afloop op het Terracollege in Den Haag bij de minister op aan om aan te geven wat hij concreet doet aan de bestrijding van illegale wapenhandel en - bezit.


Uit een rapport van onderzoekers van de universiteit van Tilburg blijkt nu helaas weer dat de stroom illegale wapens naar Nederland nog steeds groeit.


Peter van Heemst verwacht van de minister van Justitie nu eindelijk een voortvarende aanpak van de problematiek. Het kabinet moet het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie aangrijpen om er voor te zorgen dat er binnen de EU gelijke voorwaarden en wetten gaan gelden voor wapenhandel en bezit. Zolang een wapen dat in Nederland illegaal is, in Portugal nog gewoon verkrijgbaar is, blijft het met de aanpak van verboden wapenbezit dweilen met de kraan open.


Van Heemst dringt er ook op aan dat in de prestatieafspraken die gemaakt worden met de politiekorpsen er streefwaarden voor het terugbrengen van verboden wapenbezit worden opgenomen.




Partij van de Arbeid