Gemeente Soest

Dorpsschouwen

Datum: 22/07/2004

Geslaagde dorpsschouwen in Soesterberg

Voor het eerst zijn er dit jaar dorpsschouwen gehouden in Soesterberg. Dit omdat de gemeente van start is gegaan met wijkbeheer in Soesterberg in 2004. Op 22 juni vond een algemene dorpsschouw plaats. Op 6 juli was er een verkeersschouw.

Een wijkschouw of dorpschouw is een rondgang door de wijk of een deel ervan. Bewoners nemen het initiatief om aan gemeente, politie en woningcorporatie plekken te laten zien die ze onveilig vinden, slecht onderhouden zijn, een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken etc.

Bij een wijk- of dorpsschouw zorgen bewoners van tevoren voor lijsten met actiepunten die ze aan de gemeente, woningcorporatie of politie willen laten zien. Een schouw biedt veel voordelen. Er kan vrijwel altijd direct worden uitgelegd of de punten kunnen worden verholpen of niet. Bij de eerste schouw waren medewerkers van de gemeente Soest, de wijkagent en de politiesurveillant aanwezig. Tijdens beide schouwen namen leden van het dorpbeheerteam deel. Dit team is in mei opgericht en is gesprekspartner van de gemeente als het gaat om de leefbaarheid van Soesterberg.

Verkeersschouw Soesterberg

Zaken afgehandeld
Al vrij snel na de dorpsschouwen in Soesterberg konden een aantal zaken worden afgehandeld. Zo is twee weken na de schouw het hek tussen het voetbalterrein en het hondenuitlaatterrein achter Bloemheuvel vervangen door een kleine greppel met een wal ernaast. Dit omdat het hek steeds weer werd vernield.
De slagboom op de weg die vanaf Bloemheuvel naar de volkstuinen leidde is op verzoek verplaatst richting de verharding. Dit omdat er vaak vlak voor de slagboom geparkeerd werd, waardoor dit gedeelte bij slecht weer veranderde in een modderpoel. Ook zullen de beplantingsvakken aan de Bloemheuvel in 2004 worden gerenoveerd. Op diverse locaties is er door de gemeente een extra schoonmaakactie uitgevoerd omdat er veel zwerfvuil en glas werd aangetroffen. Daarnaast is er op verzoek op enkele plekken extra gesnoeid en zullen tegels worden rechtgelegd of de verharding aangepast.

Tijdens de schouw werd ook gesproken over de vaak chaotische toestand bij de buurtcontainers op de hoek Apollo/Mercury. Door de gemeente werd aangegeven dat alle buurtcontainers in Soesterberg ondergronds zullen worden gemaakt. De verwachting is dat dit in 2005 gebeurt. Op enkele locaties zal tegelijkertijd de capaciteit van de containers worden aangepast.
Omwonenden van het bos langs Mercury zullen worden aangeschreven met het verzoek geen vuil en tuinafval te storten in het bos. Dit blijkt veelvuldig te worden gedaan. Ook de politie zal dit in de gaten houden.

De politie heeft verder notie genomen van een aantal plekken waar vaak verkeerd wordt geparkeerd zoals aan de Plesmanstraat en zal hier vaker controleren.
Tenslotte hebben ook Woningcorporatie Portaal en SCW actie ondernomen naar aanleiding van de schouwen. Portaal heeft aan het Van Maarenplein extra laten snoeien en woningcorporatie SCW gaf direct opdracht om de graffiti op de schuren aan het Van Maarenplein te verwijderen.

Dorpsbudget
Niet alle punten die zijn gemeld kunnen worden opgelost. Soms is er gewoon geen geld beschikbaar. Zaken die iets extra's betekenen voor het dorp kunnen eventueel worden betaald uit het zogenaamde dorpsbudget. Dit budget is sinds 2004 in het kader van de invoering van wijkbeheer beschikbaar voor Soesterberg. Het budget kan door de bewoners worden ingezet voor concrete projecten die buiten de gemeentelijke reguliere begroting voor beheer en onderhoud vallen. Het dorpbeheerteam van bewoners beslist welke aanvraag zij uit het wijkbudget gaat betalen. Voor meer informatie over de schouwen of het dorpbudget kan contact worden opgenomen met de wijkcoördinator van Soesterberg, mw. Benike van der Ploeg, telefoon (035) 609 37 15 of per e-mail: ploeg@soest.nl

naar boven naar boven

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer