Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Provinciale actieplannen voor bedreigde planten en dieren

De komende jaren neemt de provincie Noord-Brabant een groot aantal maatregelen om bedreigde planten- en diersoorten in Brabant een helpende hand te bieden. Hiervoor worden ruim honderd actieplannen opgesteld om de leefgebieden van die soorten te ontwikkelen of te verbeteren. De plannen worden in samenspraak met de betrokken partners uitgevoerd. De praktijk in Brabant wijst uit dat dit zogenaamde 'soortenbeleid' inderdaad kan helpen. De das, de bever en de boomkikker kunnen er bij wijze van spreken over meepraten.

Om soorten zoals waterlobelia, boommarter, zandhagedis, kleine ijsvogelvlinder en steenuil voor het uitsterven te behoeden zijn op korte termijn extra maatregelen nodig. De provincie heeft hiervoor de uitvoeringsnota 'Over bevers, blauwtjes en brabanters. Ruimer baan voor bedreigde 'Brabanders' vastgesteld. Het gaat bij het soortenbeleid om veel meer dan dat ene plantje of diertje. Veel soorten vertegenwoordigen een complete en complexe levensgemeenschap. Van maatregelen voor de ene soort profiteren weer andere soorten en dragen zo bij aan de kwaliteit en afwisseling van het leefmilieu van de mens.

Actieplannen
Het soortenbeleid is een speerpunt in het natuur- en landschapsbeleid van de provincie Noord-Brabant. In samenwerking met deskundigen uit diverse organisaties is een selectie gemaakt van soorten die in aanmerking komen voor extra inspanningen. Hiervoor zal de provincie de komende vijftien jaar honderd actieplannen voor soorten en leefgebieden opstellen die leiden tot uitvoering van maatregelen in het veld.
Eveneens geeft de provincie de komende jaren twintig miljoen euro uit aan maatregelen die moeten voorkomen dat dieren sneuvelen in het verkeer. Het gaat hierbij om het oplossen van 216 knelpunten bij provinciale wegen.