Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2004/2348
datum
29-07-2004

onderwerp
Voortduren Russische boycot Nederlandse bloemen TRC 2004/5576

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen, mede namens de staatssecretaris van Economische Zaken, de antwoorden op vragen gesteld door de heer Van den Brink, (LPF) inzake het voortduren van de Russische boycot van Nederlandse bloemen.

datum
29-07-2004

kenmerk
DL. 2004/2348

bijlage

1
Deelt u de mening, dat de Russische boycot op import van Nederlandse bloemen desastreus is voor de bloementelers die zich specifiek op de Russische markt richten? En tevens dat deze boycot zeer schadelijk is voor de Nederlandse economie?

Antwoord:
De Russische Federatie is voor Nederlandse bloemen- en plantensector een belangrijk land. Het exportcijfer in 2003 bedroeg EUR 104 miljoen op een totale export van EUR 4,8 miljard aan bloemen en planten. Hiermee neemt Rusland in de landenrangorde de tiende plaats in met een exportaandeel van 2,2%. Hoewel de Nederlandse export van bloemen en planten naar de Russische federatie relatief klein is, kan wel worden geconstateerd dat de export van bloemen en potplanten naar de Russische Federatie de laatste jaren, en ook dit jaar, sneller stijgt dan in de meeste andere landen (15% groei in 2004 ten opzichte van 2003). Om die groei door te kunnen laten zetten is aanpak van de huidige exportstop van groot belang.

2
Waarom heeft Rusland deze boycot nog steeds niet opgeheven? En zijn de argumenten die Rusland daarvoor aanvoert naar uw mening terecht?

Antwoord:
Rusland zegt, mede naar aanleiding van een vondst van Californische trips (Frankliniella occidentalis) in een partij potplanten, weinig vertrouwen meer te hebben in het Nederlandse certificeringssysteem en wil meer garanties hebben. Op dit moment zijn er stappen gezet om het vertrouwen te herstellen, onder meer doet de Algemene Inspectiedienst momenteel onderzoek naar enkele valse/vervalste certificaten.

Daarnaast zijn de fytosanitaire controles aangescherpt en wordt strikt toegezien op de correcte invulling van certificaten. Het gebrek aan vertrouwen rechtvaardigt mijns inziens niet deze disproportionele maatregelen.

3 en 4
Wat zouden Nederlandse instanties moeten doen om vooruitgang te boeken in deze kwestie? Bent u in staat en/of bereid op korte termijn uw invloed aan te wenden om tot een spoedige oplossing te komen?

Antwoord:
De Nederlandse overheid doet er alles aan deze situatie zo snel en zo goed mogelijk op te lossen. Daarom is onlangs (13 en 14 juli jongstleden) een delegatie op ambtelijk niveau afgereisd naar Rusland. Hoewel het overleg nog niet tot een oplossing heeft geleid, is met de Russische counterpart afgesproken dat de inzet van beide zijden zal zijn te pogen de problemen op technisch niveau en op korte termijn op te lossen. Daartoe is ondertussen een schriftelijke uitgebreide toelichting op fytosanitaire werkwijzen en procedures aan de Russische counterpart overhandigd en heeft mijn ministerie de bereidheid onderstreept om op korte termijn een Russische technische delegatie te ontvangen. Daarnaast heeft minister Bot van Buitenlandse Zaken tijdens zijn bezoek aan Rusland op 20 juli jongstleden nogmaals het belang benadrukt om op technisch niveau tot een oplossing te komen.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit, a.i.

drs. M.C.F. Verdonk

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Voortduren Russische boycot Nederlandse bloemen (PDF-formaat, 38 kB)


---