Ingezonden persbericht


nr. 30 jaargang 3 datum : 03-08-2004

Het priesterschap en vrouwen als imam

Babylonische spraakverwarring
In de ontmoeting van mensen met verschillende religieuze en culturele achtergronden is er vaak sprake van een onopgemerkte Babylonische spraakverwarring. Eén van de vele woorden of begrippen die vaak tot misverstanden leiden zijn de woorden 'imam en priester'. Voor vele mensen is een imam exact hetzelfde als een priester. Maar wat is dan een priester voor andersgelovigen en wat is een imam voor moslims?
Hindoes en vrouwen als priester
Bij sommige Hindoe stromingen kun je bijvoorbeeld alleen maar priester worden als je een man bent en uit de kaste van de Brahmanen komt. Ben je vrouw of kom je uit de kaste van de 'onraakbaren' dan is het priesterschap onmogelijk. Protestanten en vrouwen als priester
Bij een deel van de protestanten is het verboden dat een vrouw een functie uitoefent in een gebedsdienst. Men baseert zich dan onder andere op de volgende bijbelteksten:
"(Corinthe 14:35) Als ze iets willen weten, moeten ze het thuis aan hun man vragen. Want het is een schande als een vrouw tijdens een bijeenkomst spreekt. (Efeze 5:23) Want de man is het hoofd van zijn vrouw zoals Christus het hoofd is van de kerk. Christus is de redder van zijn lichaam, de kerk. Zoals de kerk onderdanig is aan Christus, zo moeten ook de vrouwen hun man in alles onderdanig zijn.
Katholieken en vrouwen als priester
In het Katholicisme kun je alleen priester worden als je gewijd wordt tot priester door een vertegenwoordiger van de paus. De paus sluit echter het priesterambt uit voor vrouwen. Wel kunnen vrouwen non worden of op andere manieren in de kerk behulpzaam zijn.
Moslims en vrouwen als imam
In de moskee bidden mannen en vrouwen gescheiden van elkaar en gaat een man voor in het gebed als imam. Volgens de profeet Moehammed (vrede zij met hem) is het echter beter wanneer een vrouw imam is wanneer het gezelschap alleen maar uit vrouwen bestaat. Zo liet de profeet Moehammed (vrede zij met hem) de oproep tot het gebed (de adzaan) verrichten door een man, zodat Aisha (moge God tevreden zijn met haar) die in het midden van de eerste gebedsrij stond, in het gebed voor de aanwezige vrouwen als imam kon voorgaan. (bron: Fiqh ul sunnah 2.58) Het priesterschap; ongetrouwd en kuis
Het is een voorwaarde voor sommige religieuze stromingen dat hun priester ongetrouwd en kuis leeft. De laatste voorwaarde is voor sommige priesters en nonnen een onmogelijkheid gebleken getuigen de aanklachten van zedenmisdrijven en processen die hierover gevoerd worden in de VS. Koran en het kloosterleven
De Koran prijst de zachtmoedigheid en barmhartigheid van de volgelingen van Christus maar wijst het (ongetrouwd) kloosterleven leven af door de volgende Koran vers:
(Koran 57.27) Vervolgens deden Wij Onze boodschappers in hun voetsporen treden en Wij deden Jezus, de zoon van Maria, opvolgen en Wij gaven hem het Evangelie. En Wij legden zachtmoedigheid en barmhartigheid in het hart zijner volgelingen. Doch het kloosterleven schreven Wij hun niet voor, maar zij vonden dit zelf uit om Gods welbehagen te zoeken. Zij namen dit echter niet in acht zoals het behoorde. Toen gaven Wij de gelovigen onder hen een beloning, maar velen onder hen waren zwaar zondig.
Pas op voor geleerden en priesters!
De metgezellen en navolgingen van de profeet waren altijd kritisch tegenover hun (religieuze) leiders en de Koran waarschuwt ons voor dat ook religieuze leiders van geloofsgemeenschappen niet altijd vrij van zonden of fouten zijn en dat gelovigen zelf verantwoordelijk blijven voor hun geloof in God. (Koran 9.31) Zij hebben naast Allah hun geleerde mannen en hun monniken tot Heren genomen. ....(34) O, gij die gelooft, velen der priesters en monniken verteren de rijkdommen der mensen door valse middelen en leiden de mensen van de weg van God af.
Hoe wordt je een imam?
Volgens de verschillende Islamitische wetboeken is het kiezen van een imam verplicht wanneer je in een gezelschap bent van drie personen en de tijd van het (vijfmaal daags) gebed aanbreekt. Degene die vanuit dit gezelschap het meeste uit het hoofd kent van de Koran, het leven van de profeet en ook hierna handelt is de imam. Wanneer zij allen hierin gelijk zijn dan wordt doormiddel van loting besloten wie de imam zal worden. Het meest belangrijkste is dat je het vertrouwen en steun hebt van de mensen voor wie je voorgaat in het gebed. (Ibn Abbas) Als iemand éénmaal imam is geworden van een plaatselijke moskee dan blijft dit zo totdat de moskeegangers of hijzelf iemand anders voor deze functie aanwijzen.