Het Nederlandse Rode Kruis

02 augustus 2004
Aidsvoorlichting door het Rode Kruis in de Dominicaanse Republiek

Ivette (links) en Kircy

Ivette Rosmery Garcia en Kircy Maria del Rosario kwamen met een groep van 21 Rode Kruis-jongeren uit de Dominicaanse Republiek. Ze zijn in Nederland in het kader van een uitwisselingsproject. Op de Cariben leven naar schatting bijna 400.000 kinderen en volwassenen met HIV/aids. "Door het toerisme en het taboe rond seks gaan de besmettingen met het virus nog steeds door," vertelt Ivette (32). "We proberen verspreiding tegen te gaan en discriminatie van mensen met HIV/aids te voorkomen. Jongeren zelf geven de voorlichting."

In de Dominicaanse Republiek geven jongeren voorlichting aan jongeren

Jongeren geven seksuele voorlichting aan jongeren De voorlichters noemen ze 'multiplicadores' (vermenigvuldigers). Kircy (19) is één van hen. Ze trekken er in koppels op uit om seksuele voorlichting te geven. Ze vertellen over veilig vrijen, delen condooms uit en bieden hulp bij tienerzwangerschappen. Ze benaderen jongeren uit hun eigen wijk, die op hun beurt de kennis weer overbrengen aan anderen. De boodschap wordt zo maandelijks aan honderd nieuwe jongeren 'vermenigvuldigd'.

Ronald

De Dominicaanse jongeren maken kennis met het Nederlandse Rode Kruis. Diep onder de indruk zijn ze van het persoonlijke verhaal van een aidspatiënt. Kircy: "Dat je er zó open over kunt praten en dat hij zo eerlijk op alle vragen kon antwoorden, dat greep me bij de keel." Ivette ziet meer verschillen: "Bij jullie is veel toegestaan, jongeren zijn initiatiefrijk en vrijer met roken, uitgaan en seks."

Taboe bespreekbaar maken
Ronald en Wietske van het Nederlandse Rode Kruis reizen in augustus naar de Dominicaanse Republiek. Ronald (18) zit één dag per week op

Wietske

de slagersopleiding en werkt vier dagen in de winkel. Hij leert veel van de uitwisseling: "Dit is wat anders dan een inzet bij de motorcross of Vierdaagse! Ik vind hen heel uitbundig en gastvrij." Wietske (25) meldde zich in januari via de website aan bij het Rode Kruis. Ze studeert Kunsten, Cultuur & Media. "Het is heel intensief, zo'n week. HIV/aids is daar een taboe. Knap dat het bespreekbaar gemaakt is met deze formule!"

Meer informatie:

* Aidsvoorlichting in de Cariben