Gemeente Almere

Meeresteinkade wordt verlegd

De nieuwbouw van het Flevoziekenhuis gaat reiken tot aan de rand van het Weerwater. De Meeresteinkade wordt daarom verlegd naar een strook grond die ontstaat door een stukje van het Weerwater te dempen. Op deze wijze blijft de wandelpassage aan het Weerwater intact. De periode van verlegging is nog niet bekend.

Eind juli tekenden de gemeente Almere en het Flevoziekenhuis de samenwerkingsovereenkomst waarin alle condities voor de uitbreiding van het ziekenhuis zijn vastgelegd. Inmiddels zijn de voorbereidingen gestart om het bouwproces voor de uitbreidingsnieuwbouw in gang te zetten. Als eerste komt er binnen een aantal maanden een bouwaanvraag en start een artikel 19 WRO procedure. De nieuwbouw en het verleggen van de Meeresteinkade passen namelijk niet in het bestemmingsplan. Zoals de procedure voorschrijft, komt er een informatiebijeenkomst. Op deze bijeenkomst worden de plannen toegelicht. Ook vertelt de gemeente dan op welke momenten de omwonenden de gelegenheid hebben om hun reactie op de plannen in te dienen. De informatiebijeenkomst kan nog niet afgesproken worden omdat de bouwvergunning nog aangevraagd moet worden. Informatie hierover volgt in een later stadium.

Functies
Het Flevoziekenhuis zal geïnteresseerden informeren over wat er in de nieuwbouw komt. Vragen als Welke functies zijn in de nieuwbouw op welke plaats te vinden? en Hoe gaat dat er allemaal uitzien zullen ruimschoots worden beantwoord.

Het verleggen van de Meeresteinkade blijft in eerste instantie beperkt tot het omleggen van de infrastructuur. Het gebied waarop de landaanwinning betrekking heeft ligt grofweg tussen de Wandellaan en de Stadswetering. Omdat deze landaanwinning kostbaar is, studeert de Dienst Stadscentrum momenteel op mogelijkheden om voor de bekostiging van de aanleg van het nieuwe land voldoende geld te verdienen. De Oostkavels van het stadscentrum, het gebied tussen Weerwater en spoorlijn aan de oostzijde van het centrum, worden daarbij betrokken. Bureau OMA die ook het Masterplan voor het stadscentrum maakte, heeft opdracht gekregen om een verkennende studie te doen naar de mogelijkheden van het gebied. Bebouwing van een deel van de landaanwinning wordt hierbij eveneens onderzocht. Het is de bedoeling dat het gebied een volwaardig onderdeel wordt van het toekomstige centrum. De verdere uitbreiding hangt samen met de behoeften van een groeiend Almere.

Binnen enkele maanden krijgen Burgemeester en Wethouders de eerste ideeën voorgelegd. De concrete invulling van bouwhoogten, gebouwtypen of functies is nu nog niet bekend, maar maakt onderdeel uit van een volgende planfase.