Gemeente Eindhoven

Persbericht: 3 augustus 2004, no. 204

Foutief geplaatste fietsen worden verwijderd

Deze zomer weer aandacht voor de fietsen in binnenstad

In de komende zomerweken voert de gemeente samen met de politie weer acties uit om foutief geparkeerde fietsen in de binnenstad te verwijderen.

Naarmate het zomerweer beter wordt, neemt de overlast van fietsen in de binnenstad toe. De acties zijn er op gericht om het centrum van Eindhoven een aantrekkelijk stadshart te laten zijn en worden mede op verzoek van de winkeliers gehouden.

Ondanks de verbodsborden die bij alle ingangen van het voetgangersgebied in het centrum staan, nemen bezoekers van het centrum toch nog regelmatig hun fiets mee in het voetgangersgebied. En dat terwijl de aanwezige (bewaakte en onbewaakte) fietsenstallingen zelden vol zijn. De fietsenstalling onder de Heuvelgalerie (ingang Ten Hagestraat) is onlangs nog uitgebreid naar 1.000 plaatsen.

Foutief geplaatste fietsen leveren een rommelig straatbeeld op, bemoeilijken de dagelijkse reiniging en belemmeren voetgangers in hun looproutes. Daarnaast levert het fietsen in een voetgangersgebied verkeersonveilige situaties op.

Vanaf deze week laten daarom de stadswachten, in opdracht van politie en gemeente, foutief geplaatste fietsen verwijderen. Deze fietsen worden door de medewerkers van de Ergonbedrijven verplaatst naar de fietsenstalling op de Begijnenhof. De sloten van de fietsen worden niet verwijderd of kapot geknipt. De fiets blijft dus op slot en wordt alleen verplaatst naar een legale fietsenstalling.

Op vier plaatsen waarvan het bekend is dat daar vaak veel fietsen staan, komen informatieborden. Ook hebben de stadswachten informatiemateriaal bij zich. Daarnaast zijn de afgelopen weken foutief geplaatste fietsen ook voorzien van een informatieve stuurhanger.

© 2004 Gemeente Eindhoven