Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Grootmeesters komen bovendrijven in zesde ronde Open NK te Dieren

Te zeggen dat in de zesde ronde van het Open NK de kwaliteit kwam bovendrijven zou een aantal meesters tekort doen. Wel wonnen de grootmeesters Sergei Tiviakov en Viacheslav Ikonnikov op dit cruciale moment hun partijen en kunnen we ons opmaken voor een grand(master) finale.

Briljante aanvalspartij 'Gagoe' in vijfde ronde Open NK te Dieren De toppartij in de vijfde ronde van het Open NK werd een prachtig spektakelstuk. De opmerking van Merab Gagunashvili, 'I played an interesting game' was het understatement van het jaar. Het concept waarmee hij koploper Manuel Bosboom versloeg was geniaal.

'Fischer-gambiet' in vierde ronde Open NK te Dieren Wie kent niet het beroemde Fischer-gambiet? Niet zozeer de reglementaire nul in zijn tweede partij om het WK tegen Spassky in 1972, maar het bizarre Lxh2? in de eerste partij. Was het om de ex-wereldkampioen, die momenteel in een Japanse cel zucht, te eren dat zowel Sipke Ernst als Nikolai Pedersen in de vierde ronde van het Open NK de loper op een cruciaal moment in de partij op h2 plaatste?

'The Horror' in derde ronde Open NK te Dieren
Uit de diepe krochten van de schaaktheorie riepen Eelco Kuipers en Ruud Janssen in de derde ronde van het Open NK een eeuwenoud, gruwzaam monster op: de Frankenstein-Draculavariant.

Spijkenisse rules in tweede ronde Open NK te Dieren John van der Wiel zei het al, tijdens de tweede ronde van het Open NK. Een 'clean sweep' maakt de gemiddelde grootmeester niet meer tegen die subtoppers van tegenwoordig. Hoe waar! Na twee ronden is de sterk spelende Sergei Kalinitschew de enige grootmeester met het volle pond. En wat is daar in schakend Spijkenisse aan de hand? Lahaye, de jonge eerste bordspeler van Spijkenisse, is gevaarlijk voor iedereen. Tegen de Caro-Kann van de Georgiër Mchedlishvili had hij een speciaal wapen klaarliggen.

Sensatie in eerste ronde Open NK te Dieren
'Er klopt iets niet. Op dit scherm staat Tiviakov mat.' In de perskamer van het Open NK zijn ze wel wat gewend van eerste ronde-partijen, en ook wel van Désiree Hamelink, die het in de openingsfase altijd goed doet in Dieren. Maar winst op de nummer drie van Nederland? Ja dus.

---