Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 11 augustus 2004

Nederland Anders geclaimd door Amsterdam Anders/De Groenen

Dinsdagmiddag heeft de lokale Amsterdamse partij Amsterdam Anders/De Groenen bij de kiesraad de naam Nederland Anders gedeponeerd. Hiermee houdt zij haar opties open voor deelname aan de landelijke politiek én voorkomt zij dat anderen verwarring zaaien door het gebruik van de naam Nederland Anders.

Het inschrijven van de naam Nederland Anders werd noodzakelijk op het moment dat 'Nederland Transparant' aankondigde met de naam 'Nederland Anders' aan de verkiezingen deel te willen nemen. Na een verloren rechtzaak moest politicus in spé Fons Schirris de naam van zijn nieuwe politieke partij 'Nederland Transparant' wijzigen. De rechter vond de naam Nederland Transparant ten onrechte de indruk wekken dat de partij deel uitmaakt van Europa Transparant.

Voor eenzelfde verwarring is Amsterdam Anders/De Groenen bang bij het gebruik van de naam Nederland Anders. Als anarchistisch libertaire partij verwacht zij niet dat een partij als Nederland Transparant eenzelfde groep kiezers aan zal spreken als Amsterdam Anders/De Groenen bij de lokale verkiezingen al sinds 1997 doet. Jupijn Haffmans, aankomend gemeenteraadslid voor Amsterdam Anders/De Groenen: "Amsterdam Anders/De Groenen wil van Amsterdam een vrijplaats maken voor kunstenaars, krakers, mensen met een laag inkomen en mensen met een groen hart. Wij kiezen heel duidelijk voor een open en tolerante stad. Iedereen die daar aan mee wil helpen, ook op landelijk niveau, is natuurlijk welkom. Maar er is helemaal geen overleg geweest over het gebruik van onze naam. Bovendien is van de ideeën van Schirris nog heel weinig bekend. Daarom was het voor ons noodzakelijk om de naam Nederland Anders te claimen."

Het is nog maar de vraag of Nederland Anders überhaupt mee zal kunnen doen aan de verkiezingen. De kieswet schrijft namelijk voor dat als twee partijen op dezelfde dag dezelfde naam bij de kiesraad deponeren, geen van beide deze naam kan voeren.


---