Gemeente Amsterdam

Van schapen en de stad
Over schapen en (on)zichtbare steden van Claire Begheyn in het Glazen Huis, Amstelpark
11 augustus 2004 - ZuiderAmstel

Van donderdag 12 augustus tot en met 29 augustus is er in het Amstelpark een installatie te zien van het werk van Claire Begheyn. Er komt een ruimtelijke installatie te staan van een onzichtbare stad opgebouwd uit onderdelen van barokmeubelen waarop 3 lampen, en een kudde schapen en lammetjes, zo'n 20 stuks totaal. De schapen zijn opgebouwd uit onderdelen van stoelen en banken en de pootjes van de lammetjes waren eens tafeltjes. Ze zijn behangen met dreadlocks in diverse maten en kleuren. Per schaap zitten er 500 tot 1000 op.

Schapen

Het werk gaat over verbindingen: terug in de historie die mensen en dieren hebben, afhankelijkheid van elkaar, vergankelijkheid. De schapen zijn een hommage aan het leven: ze geven en hebben weinig nodig. Midden in de winter staan ze nog in de wei. Ze hebben de mens altijd bescherming geboden door hun wol en ook te eten gegeven.

De historie en verbintenis tussen mens en dier is verstoord. Er wordt gesold met dieren. Veel vlees gegeten, dieren nodeloos geslacht, geofferd. Deze beelden gaan over hoop en troost, we moeten voorzichtig zijn met wat ons rest.

Kom met je spinnenwiel en help mee om de moeder van Skreg te maken. Het geraamte is klaar maar ze is nog naakt. Skreg is het schaap dat in Nieuw Zeeland is gevonden na 6 jaar en hij had 27 kilo wol aan zijn lijf hangen. Hij is nu een internationaal symbool. Skreg is in de tentoonstelling nog een lammetje en mist zijn moeder (dit werk gaat terug in de evolutie). Zijn moeder is overigens weer zwanger.

Er is genoeg wol om te spinnen. Ook wordt er een begin gemaakt met een volgend project: drie lama's. Er is lamawol en een skelet van een grijs/zwarte lama.

Openingstijden

Van donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

© Gemeente Amsterdam