INTERNAT. DIERENFONDS - IFAW

Het IFAW opent aanval tegen stropers in Garamba Park, Congo

(Den Haag/Nairobi, Kenya - 12 augustus 2004)
Het IFAW (www.ifaw.nl) maakt vandaag bekend dat het een samenwerkingsverband is aangegaan met de ICCN (Institut Congolais pour la Conservation de la Nature) om stroperij in het Garamba National Park in de Democratische Republiek Congo (DRC) verder terug te dringen.

Vooral de laatste jaren heeft het park veel te verduren gehad, zoals uitgebreide stroperij door bewapende Soedanese groepen en een chronisch gebrek aan financiële middelen, hetgeen een aanzienlijk verlies van het wildleven en natuur tot gevolg heeft gehad. De in het park aanwezige populatie olifanten is enorm teruggelopen van bijna 11.000 in 1995 tot slechts 1.450 dieren in 2003.. Het park is ook het toevluchtsoord van de noordelijke witte neushoorn, die behoort tot de meest zeldzame zoogdieren op aarde. De populatie witte neushoorns is verminderd van ongeveer 1.250 in 1960-1965 tot nog geen 100 dieren vandaag de dag.

Garamba National Park is gelegen in de noordoostelijke hoek van DRC en bedekt zo'n 4.900 vierkante kilometer. Het dient als leefomgeving voor een belangrijke populatie olifanten.

'We zullen er alles aan doen om de stroperijactiviteiten verder te bedwingen en uiteindelijk volledig te doen stoppen. Zo zullen we ook de opzichters van het park trainen hoe ze stropen moeten bestrijden en zullen we ze voorzien van de juiste materialen', aldus Marcel Bertsch, directeur van het IFAW in Nederland. 'De tijd dringt want als we de stropers nog lang hun gang laten gaan, zullen zowel de olifanten als de zeldzame witte neushoorn voorgoed uit het gebied verdwenen zijn. We zullen de lokale gemeenschap bij dit project betrekken zodat er een win-win situatie ontstaat. Wij zullen oplossingen bieden waar zowel mens als dier voordeel van hebben.'

Garamba National Park is in 1980 uitgeroepen tot een World Heritage Site (Werelderfgoed) en was vermeld als een World Heritage Site in Danger (Werelderfgoed in gevaar) in 1996. De biodiversiteit en infrastructuur in het park staat ernstig onder druk door de vele conflicten in zowel DRC als de buurlanden, waarbij ook het personeel van het park veel te verduren heeft.

Einde