D66

Met mededinging krijgt de nieuwe Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes een zware portefeuille. Het is nog wel even afwachten hoe de precieze verantwoordelijkheden in de nieuwe uitgebreide commissie verdeeld worden. En natuurlijk blijven we zeer benieuwd naar wat mevrouw Kroes met haar bevoegdheden wil gaan doen, aldus D66-fractievoorzitter Dittrich.

Dittrich maakt minister-president Balkenende en minister van buitenlandse zaken Bot een compliment over de verworven portefeuille. Zij hebben gedaan wat zij hadden beloofd; de Nederlandse commissaris krijgt een zware economische portefeuille.

Eerder uitte Dittrich grote bezwaren tegen de manier waarop de benoeming van Kroes verliep. Het is niet meer van deze tijd om dit soort belangrijke politieke functies in achterkamers te regelen, zegt Dittrich. Bovendien is wat iemand met een bepaalde post wil bereiken minstens net zo belangrijk als hoe zwaar de post is. Op verzoek van D66 komt Neelie Kroes begin september alsnog naar de Tweede-Kamer om met de volksvertegenwoordigers van gedachte te wisselen wat zij in de commissie wil bereiken.

Wat D66 betreft zou de post van mededinging onder meer gebruikt moeten worden om te helpen de zogenaamde Lissabon-agenda weer op de rails te krijgen. De Europese leiders hebben met elkaar afgesproken dat Europa in 2010 de meest dynamische en concurrerende kenniseconomie ter wereld moet worden, maar volgens D66 wordt daar onvoldoende voortgang mee geboekt. Dittrich: Als Neelie Kroes er vanuit haar nieuwe verantwoordelijkheid aan kan bijdragen dat de ambities niet naar beneden worden bijgesteld, maar dat ze met een nieuwe agenda juist weer leven worden ingeblazen, dan zou zij Europa en daarmee ook van Nederland zeker een goede dienst bewezen.

12-8-2004 16:30