---

Nieuwsberichten
---

Onderzoek naar tijdelijke inzet F-16s boven Afghanistan

12-8-2004 9:31:00

Minister Kamp van Defensie en Bot van Buitenlandse Zaken hebben de Tweede Kamer donderdag (12 augustus) laten weten dat serieus wordt onderzocht of het mogelijk en wenselijk is in te gaan op een verzoek van de NAVO voor de inzet van enkele F-16's en een KDC-10 tankvliegtuig boven Afghanistan. Volgende week vertrekt een groep van ongeveer twintig personen naar de vliegbasis Manas in Kirgizië voor een verkenningsmissie.

De NAVO informeerde onlangs bij de lidstaten of die mogelijk bepaalde, specifiek benoemde eenheden naar de regio rond Afghanistan zouden kunnen sturen om de ISAF-veiligheidsmacht te helpen bij het handhaven van de rust en orde tijdens de verkiezingen. Die staan in oktober gepland. De inzet van de extra eenheden is dan ook beperkt tot acht weken.

Naar aanleiding van het NAVO-verzoek reisde afgelopen week al een klein teamluchtmachtmilitairen naar de vliegbasis Manas. Hier waren in 2002 en 2003 ook al vliegtuigen van de luchtmacht gestationeerd voor patrouilles boven Afghanistan. De resultaten van deze eerste oriënterende missie zijn dermate positief, dat volgende week naar verwachting een grotere verkenningsgroep gaat kijken naar operationele, logistieke en juridische aspecten.

Nieuws Nieuwsberichten