Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

11 augustus 2004

MINBZ: NEDERLAND DRAAGT BIJ AAN TRANSPORT AU-BESCHERMINGSMACHT

Nederland neemt samen met het Verenigd Koninkrijk de kosten voor het transport van de AU-beschermingsmacht voor Darfur voor zijn rekening. De AU-beschermingsmacht wordt gevormd door 308 Afrikaanse militairen afkomstig uit Nigeria en Rwanda. A.s. zaterdag 14 augustus zullen de eerste Afrikaanse militairen worden vervoerd van Kigali naar Al Fashir. De taak van de AU-beschermingsmacht is om de AU-waarnemers in Darfur te beschermen en hen in staat te stellen hun werk beter en veilig te kunnen doen.

Op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Defensie Verkeers- en Vervoers-organisatie (DVVO) voor dit transport de benodigde civiele vliegtuigen ingehuurd en levert zij een tweetal specialisten, die het beladen van de civiele toestellen in Kigali zullen begeleiden. De totale kosten zullen circa 100.000 euro bedragen en worden gefinancierd uit het stabiliteitsfonds van Buitenlandse Zaken, het fonds voor financiering van vredesfaciliteiten.

Naast het leveren van deze ondersteuning aan de AU-waarnemingsmissie en ­beschermingsmacht, blijft Nederland, ook als EU-voorzitter, politieke druk uitoefenen op de Sudanese regering en de rebellen om het nog steeds voortgaande geweld en de schending van het staakt-het-vuren te staken.

Er resten nog slechts 20 dagen voordat de Speciaal Vertegenwoordiger van de VN, Jan Pronk, zal rapporteren en de Veiligheidsraad zich uit zal spreken over eventueel vervolgstappen.