Universiteit Maastricht

18 augustus 2004
UM gedenkt professor J.M. (Co) Greep

In memoriam Prof. dr. J.M. (Co) Greep
2 augustus 1929 - 17 augustus 2004

Op dinsdag 17 augustus is op 75-jarige leeftijd prof.dr. J.M. (Co) Greep overleden, emeritus hoogleraar Algemene Heelkunde aan de Universiteit Maastricht. Professor Greep was vanaf het allereerste begin betrokken bijdeopbouwvandeUniversiteitMaastricht.Voorde Faculteit der Geneeskunde was hij van grote betekenis, hij wordt beschouwd als een van de grondleggers van de medische faculteit.

Co Greep was een echte founding father, actief sinds 1972. In 1978 nam hij het bouwdecaanschap van de Faculteit der Geneeskunde over. Onder zijn decaanschap (1978-1984) heeft hij de basis gelegd voor de huidige structuur van de faculteit, die onder zijn gezag werd uitgebouwd tot een volwaardige faculteit met een eigen, uniek profiel. In die periode heeft ook de academisering van het ziekenhuis St. Annadal en de vorming van het academisch ziekenhuis Maastricht in hoge mate zijn beslag gekregen.

Professor Greep was de eerste hoogleraar Algemene Heelkunde. Onder zijn leiding is internationaal gerenommeerd onderzoek en klinische topreferente zorg tot ontwikkeling gekomen. In de beginjaren van de faculteit heeft hij zich bijzonder ingezet voor de vormgeving van het medisch onderwijs in Maastricht. Naast zijn talloze functies binnen de faculteit, heeft professor Greep de Faculteit der Geneeskunde nationaal en internationaal op de kaart gezet. Hij was actief in een wereldwijd netwerk van instellingen met een onderwijssysteem dat vernieuwend en modern is en onder meer gekenmerkt wordt door probleemoriƫntatie. Dit deed hij met inzet van zijn imposante en markante persoonlijkheid.

De universiteit heeft zijn grote verdiensten gewaardeerd met de toekenning van de
dr. J.G.H. Tanspenning in 1986. De Universiteit Maastricht, in het bijzonder de Faculteit der Geneeskunde, zal professor Greep met dank en waardering blijven gedenken. In de waardering voor professor Greep worden ook zijn vrouw en familie betrokken. Het College van Bestuur en het Faculteitsbestuur van de Faculteit der Geneeskunde wensen hen sterkte bij het dragen van dit verlies.

De crematieplechtigheid zal plaatsvinden in het crematorium Nedermaas, Vouershof 1 te Geleen, zaterdag 21 augustus 2004 om 13.00 uur.

Noot voor de pers:
De afdeling communicatie van de UM is bereikbaar via 043-3882044. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, e-mail pers@bu.unimaas.nl