VNA

VNA: belastingverhoging auto's op grijs kenteken onwenselijk

De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) ziet niets in het plan van staatssecretaris Wijn van Financiën om de verlaging van de vennootschapsbelasting te financieren door de fiscale lasten van auto's op grijs kenteken te verhogen. Het streven om het Nederlandse ondernemersklimaat door belastingverlaging te verbeteren op zich, juicht de VNA toe.

De VNA vindt het zeer onwenselijk dat de kosten van de verlaging van de vennootschapsbelasting ongelijk verdeeld worden over het Nederlandse bedrijfsleven. Klanten van leasemaatschappijen die in grote mate van bestelauto's afhankelijk zijn voor hun bedrijfsactiviteiten, zoals de bouw-, installatie- en distributiesectoren, worden geconfronteerd met forse kostenstijgingen. Dat terwijl zij slechts in geringe mate of soms helemaal niet van de voordelen van Vpb-verlaging profiteren.

Daarbij kan de VNA dit plan volstrekt niet rijmen met de wens om te komen tot variabilisatie van de autobelastingen. Het Kabinet en Europa denken na over het afschaffen van vaste belastingen op autobezit, dus afschaffing op termijn van de BPM en een vorm van betalen per kilometer. De VNA vindt het dan ook zeer inconsistent als Wijn nu denkt aan verhoging van de vaste belastingen op auto's met een grijs kenteken.

De VNA behartigt de belangen van professionele autoleasemaatschappijen in Nederland. De 80 leden van de VNA verzorgen de operationele service-leasing en het wagenparkbeheer van in totaal zo'n 610.000 personen-, bestel- en vrachtauto's.