Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
20 augustus 2004

GRONDWET BIEDT VOLDOENDE BESCHERMING TEGEN DISCRIMINATIE OP

GROND VAN HANDICAP

Artikel 1 van de Grondwet biedt voldoende bescherming tegen discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte. De huidige tekst van dat artikel hoeft dan ook niet te worden uitgebreid. Dit staat in een nota waarmee de ministerraad op voorstel van minister De Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties heeft ingestemd. De nota is een reactie op een motie van het Tweede-Kamerlid Rouvoet waarin het kabinet wordt gevraagd om expliciete opneming van de grond `handicap en chronische ziekte' in artikel 1 van de Grondwet, het artikel dat bescherming biedt tegen discriminatie.

Het kabinet concludeert dat de huidige tekst van artikel 1 een ruime bescherming biedt tegen discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte. Het verbiedt immers discriminatie `op welke grond dan ook'. Hoewel het kabinet de symbolische waarde van expliciete opname van nieuwe gronden in artikel 1 erkent, vindt ze het onwenselijk om zonder dringende juridische of maatschappelijke noodzaak bepalingen over grondrechten in de Grondwet te wijzigen. Geoordeeld wordt dat opname van één of meerdere nieuwe gronden in artikel 1 zal leiden tot ongewenste discussies over de vraag of in dat geval nog meer gronden dan alleen handicap of chronische ziekte expliciet moeten worden opgenomen in het artikel.

Ook zonder expliciete opname in artikel 1 Grondwet behoort handicap of chronische ziekte tot de gronden die de meest verregaande rechterlijke bescherming tegen discriminatie genieten. Deze verregaande bescherming geldt overigens ook voor enkele andere gronden die niet expliciet in artikel 1 genoemd worden, zoals seksuele gerichtheid.

De nota wordt op korte termijn aan de Tweede Kamer gezonden.

RVD, 20.08.2004