AutoRai

24-8-2004

Sovereign completeert Jaguar XJ-modelprogramma

De Jaguar XJ heeft voor modeljaar 2005 een aantal subtiele wijzigingen ondergaan, waardoor hij een nog dynamischer uiterlijk heeft gekregen. Tegelijkertijd is het XJ-modelprogramma uitgebreid met een nieuwe uitvoering: de luxe Sovereign.

Naar keuze leverbaar met Standard Wheelbase of Long Wheelbase. De vernieuwde Jaguar XJ is in het najaar in de showrooms van de Regionale Jaguar Centra te bewonderen.

De XJ behoudt zijn traditionele kenmerken als een vlekkeloos en comfortabel weggedrag, maar heeft een meer tijdloze, dynamischer uitstraling gekregen. De basisuitvoering, Executive, Sovereign en XJR hebben een omlijsting van de achterlichten in zwart. Bij de Super V8 is deze in chroom uitgevoerd. Daarnaast is dit topmodel nu net als de XJR voorzien van de karakteristieke honingraatgrille. Dit maakt het onderscheid met de uitvoeringen zonder Supercharged-motor, de basisuitvoering, Executive en Sovereign, duidelijker. Deze zijn namelijk voorzien van chromen grillespijlen en een omlijsting in carrosseriekleur. Een gewijzigd kleurenpalet en nieuwe Packages maken de wijzigingen compleet. Het Sport Premium Package, met onder andere Sport-vering, Xenon-koplampen en elektrisch verstelbare R Performance-stoelen met geheugen voor de bestuurdersstoel, voegt op het gebied van uiterlijk en rijprestaties een aantal belangrijke eigenschappen aan de auto toe. Het Soft Grain Leather Package biedt de consument een luxueuze afwerking met het zachtste leder en contrasterende piping.

Sovereign: nog meer luxe
De nieuwe Sovereign biedt ten opzichte van de toch al rijk uitgeruste Executive nog meer extra's. Zestienvoudig elektrisch verstelbare lederen stoelen, zonwering voor de achterruit, een DVD-navigatiesysteem, Adaptive Cruise Control en 19 inch Custom lichtmetalen velgen zijn standaard. Daarnaast is dit model voorzien van automatisch dimmende en verwarmbare buitenspiegels met drie geheugenposities, Bi-Xenon koplampen, een verwarmbare voorruit en naast achteruitrijbeveiliging ook een Park Distance Control vóór, die hulp biedt bij krap inparkeren. De luxe in het interieur is nog verder uit te breiden met in wortelnotenhout afgewerkte klaptafels in de voorstoelen (Long Wheelbase), een Four Zone Automatic Climate Control waarmee iedere passagier zelf zijn temperatuur kan instellen, een elektrisch verstelbare en verwarmbare achterbank en een uitgebreid multimediasysteem.

Extra lang
De basisuitvoering, Sovereign en Executive met V8-motor en de Super V8 zijn verkrijgbaar met een Standard of Long Wheelbase. Beide uitvoeringen bieden door hun lichtgewicht aluminium carrosserie een gering brandstofverbruik, een lage uitlaatgasemissie en sportieve prestaties. De 125 mm extra lengte van de Long Wheelbase-uitvoering komt geheel ten goede aan het zitgedeelte voor de achterpassagiers, waardoor deze buitengewoon veel ruimte tot hun beschikking hebben. De deuren zijn verlengd en bieden een royale in- en uitstap.

Zeer compleet
De nieuwe Sovereign en de mogelijkheid om diverse uitvoeringen te verkrijgen met Long Wheelbase maken het nieuwe XJ-modelprogramma zeer compleet. Aan de basis staan de XJ 3.0 liter V6 en de XJ 3.5 liter V8, gevolgd door de Executive en Sovereign met 3.0 liter V6-, 3.5 liter V8- of 4.2 liter V8-motor. De top wordt gevormd door de krachtige XJR en Super V8, voorzien van een 4.2 liter V8 Supercharged-motor met een vermogen van maar liefst 400 DIN-pk / 291 EEC-kW en een acceleratie van 0 tot 100 km/u in slechts 5,3 seconden.

Veiligheid
Ook de vernieuwde XJ beschikt over een volledig gamma aan passieve en actieve veiligheidsvoorzieningen. Jaguars Adaptive Restraint Technology System (A.R.T.S.) combineert een tweefasen bestuurders- en passagiersairbag met een gewichtssensor in de stoelzitting van de passagier, zijairbags in de stoelleuningen, airbaggordijnen, anti-whiplash rugleuningen op de voorstoelen en bevestigingspunten voor ISOFIX-kinderstoeltjes. Daarnaast zijn ABS met Emergency Brake Assist (EBA), Traction Control en Dynamic Stability Control (DSC) standaard op iedere uitvoering aanwezig.

Prijzen
De prijzen van de vernieuwde XJ beginnen bij 82.700,-voordeXJ63.0 liter. De Long Wheelbase-uitvoeringen zijn er vanaf 94.700,- en de luxe nieuwe Sovereign is vanaf 100.050,- leverbaar.