De Vlinderstichting

Subsidiegeld voor zeldzame vlinders

24 augustus 2004

Dit is een gezamenlijk persbericht van
Vereniging Natuurmonumenten
Landschap Overijssel
De Vlinderstichting

Vereniging Natuurmonumenten, Landschap Overijssel en de Vlinderstichting ontvangen 120.000 Euro subsidiegeld voor een gezamenlijk project met de naam Van POP tot vlinder. Doel van dit project is behoud en ontwikkeling van de populaties gentiaanblauwtje en grote vuurvlinder in Overijssel. Het subsidiegeld is afkomstig van de Europese Gemeenschap in het kader van het Plattelands Ontwikkelings Programma (POP) en van Provincie Overijssel en Ministerie van LNV. Natuurmonumenten en Landschap Overijssel steken ook eigen geld in het project. De werkzaamheden beginnen inseptember.

Onder druk
Het voortbestaan van zowel gentiaanblauwtje als grote vuurvlinder (ondersoort batava) staat onder druk. Het gentiaanblauwtje, een vlinder van vochtige heidegebieden, komt met name voor in Twente en op enkele plekken in het oosten van Salland. Deze soort legt haar eitjes uitsluitend op de bloemknoppen van de klokjesgentiaan. Dit mooie blauw bloeiende plantje is zeldzaam geworden doordat de heide als gevolg van verdroging, vermesting en verzuring steeds meer vergrast. De rupsen van het gentiaanblauwtje leven van de zachte bloemdelen van de klokjesgentiaan. Totdat ze zich in de herfst op de grond laten vallen en worden meegenomen door de ruwknoopmier. In het mierennest worden de rupsen gevoerd. In ruil daarvoor scheiden ze een zoete stof af. Aan het begin van de zomer v erpoppenderupsenzich.Driewekenlater vliegen de vlinders uit en begint de cy clusweeropnieuw. Klokjesgentianen komen voor op vochtige heideterreinen met veel dopheide en veenbies, maar ook op blauwgraslanden. Doordat ze wel 20 jaar oud kunnen worden, handhaven plant en vlinder zich nog, maar maatregelen zijn dringend nodig.

Blauwe Brigade
Landschap Overijssel en Natuurmonumenten hebben de handen ineengeslagen om samen met een vijftigtal enthousiaste vrijwilligers, de Blauwe Brigade, te zorgen voor meer geschikte groeiplaatsen voor de klokjesgentiaan en daarmee voor behoud en uitbreiding van de bestaande populaties gentiaanblauwtje. Deskundigen van de Vlinderstichting ondersteunen de vrijwilligers en de natuurorganisaties door middel van specifieke kennis en ervaring. Vanaf september beginnen vrijwilligers rond bestaande groeiplaatsen van de klokjesgentiaan met het handmatig afplaggen van kleine stroken heide. Het zaad valt niet ver van de plant en kan in de kale grond ontkiemen.

Waterzuring
De grote vuurvlinder heeft een uitgesproken voorkeur voor grootschalige open laagveenmoerassen. De ondersoort batava komt alleen nog voor in Nederland en wel in de laagveenmoerasgebieden De Wieden en de Weerribben in Noordwest-Overijssel en Rottige Meente in Zuidoost-Friesland. De batava is de grootste en volgens kenners mooiste ondersoort van de grote vuurvlinder. Het vrouwtje zet haar eitjes af op het blad van de waterzuring.
Met het verkregen subsidiegeld gaat Natuurmonumenten in De Wieden verschillende beheermaatregelen financieren die een flinke positieve impuls moeten geven aan de kwaliteit van het leefgebied van de grote vuurvlinder. De Vlinderstichting heeft ook hier een ondersteunende rol door middel van beschikbaar stellen van kennis en ervaring. Het gaat om maatregelen als kappen van moerasbosjes, snoeien van bosranden, afplaggen van slootranden en maaien en plaggen van verruigd rietland. Ook wordt een deel van het geld gebruikt om de effecten van de maatregelen te volgen en vast te leggen. Alle genoemde maatregelen zijn gericht op het bevorderen van de verspreiding van waterzuring en het beter bereikbaar maken en onderling verbinden van geschikte leefgebieden voor de grote vuurvlinder.