Gemeente Gouda


04.177 stedenbouwkundig kader spoorzone Gouda gepubliceerd

datum: 23 augustus 2004
afdeling: Communicatie en Persvoorlichting
contactpersoon: Peter Smit
telefoon: (0182) 58 83 93

stedenbouwkundig kader spoorzone gouda gepubliceerd

Nadat het college van burgemeester en wethouders half juni haar goedkeuring gaf aan het Stedenbouwkundig Kader van de Spoorzone Gouda, verschijnt het nu in gedrukte vorm.

Het Stedenbouwkundig Kader Spoorzone Gouda geeft richting aan de ruimtelijke uitwerking van het gebied. Het project Spoorzone Gouda wordt vanwege zijn grote omvang uitgevoerd in verschillende deelplannen en over een langere periode. Voor de gemeente is het Stedenbouwkundig Kader het document waarop ze haar regisserende rol bij de ontwikkeling van de Spoorzone baseert. Spoorzone Gouda heeft grote invloed op de verdere ontwikkeling van de stad. Een sterke publieke regie op basis van een heldere ontwikkelingsrichting is daarom onontbeerlijk. Voor de ontwikkelaars en ontwerpers is het Stedenbouwkundig Kader een startdocument. Het vormt de agenda voor de ontwerpvraagstukken op deelprojectniveau.

Het Stedenbouwkundig Kader Spoorzone is geen traditioneel stedenbouwkundig programma van eisen. Het is namelijk niet de blauwdruk van de eindsituatie. Ook is het geen stedenbouwkundig masterplan: daarvoor is de visie al te veel uitgewerkt en het project al te ver gevorderd. Wél benoemt het document de projecten en opgaven in de Spoorzone. Het zorgt ervoor dat de relevante thema's en aandachtspunten inzichtelijk zijn. Bovendien maakt het de onderlinge samenhang duidelijk en geeft het aan waar meerwaarde is te bereiken.

Het Stedenbouwkundig Kader is vanzelfsprekend een openbaar document, vastgesteld door het college van B en W. Hoewel het inhoudelijk de opvolger is van het basisdocument uit 2003, is het nog geen planologisch document met een voor alle betrokkenen bindende status. Dit blijft voorbehouden aan de bestemmings-plan(nen) die naar verwachting in 2005 in de inspraak gebracht worden.


- einde persbericht -