Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, Parma 25-08-2004

Steeds meer Parmaham voorverpakt verkocht

Steeds meer Parmaham wordt tegenwoordig in voorverpakte vorm (vacuüm) verkocht. De eerste 7 maanden van dit jaar steeg de verkoop met 14,1 % tot een totaal van meer dan 15 mln. pakjes. Ongeveer 20 % van de export van Parmaham bestaat tegenwoordig uit voorverpakte ham (5 jaar geleden was dit nog slechts 12,5 %). Van de voorverpakte ham wordt bijna 80 % geëxporteerd. De belangrijkste afzetlanden zijn de UK (33%), Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en de Verenigde Staten. In Japan steeg de verkoop zelfs met bijna 61 % vergeleken met de periode het jaar daarvoor.

"De stijging in de export wordt voor een groot deel bepaald door de stijgende verkopen van voorverpakte ham in het algemeen" volgens de heer Stefano Fanti, directeur van het Consorzio del Prosciutto di Parma, "we zijn zeer tevreden met deze resultaten, enerzijds omdat de consument de kwaliteit - ook van de voorverpakte ham -kennelijk waardeert, anderzijds omdat de verkoop van het voorverpakte product het bereiken van nieuwe markten en doelgroepen mogelijk maakt ".

Nederland is met 30.000 pakjes nog steeds een relatief kleine markt voor de voorverpakte Parmaham, hoewel ook hier de verkoop gestaag doorgroeit, de eerste 7 maanden zelfs met 38 %. Met name delicatessen zaken, avondwinkels maar ook AGF speciaalzaken bieden tegenwoordig de klant voorverpakte Parmaham aan. Het grootste deel van de Parmaham wordt in Nederland echter nog steeds op de versafdelingen van de betere supermarkten verkocht.
---