Gemeente Amsterdam

Moeilijkste begroting in jaren
26 augustus 2004 - Corine Lindhout

Het college van B&W heeft afgelopen dinsdag (24 augustus) overleg gevoerd ter voorbereiding op de gemeentelijke begrotingsbesprekingen 2005. Door Rijksbezuinigingen, de tegenvallende economie en een aantal financiële tegenvallers is er minder geld te besteden. De wethouder Financiën Frits Huffnagel heeft het college en de gemeenteraad geïnformeerd over de actuele stand van zaken.

Amsterdam heeft te maken met forse tegenvallers. Het Rijk heeft besloten tot een omvangrijk aanvullend bezuinigingspakket naar aanleiding van het (te grote) EMU-tekort. Bovendien zijn er nog aanvullende rijksbezuinigingen in voorbereiding die naar verwachting pas in de loop van oktober worden gecommuniceerd. Dit zal in de vorm van een korting op de algemene uitkering doorwerken. Naar verwachting gaat het uiteindelijk om een totaalbedrag van 20 miljoen euro structureel. Het Gemeentefonds wordt voor het jaar 2004 al aanzienlijk gekort: het gaat hier om een bedrag van 35 miljoen euro.

Verder is in de voorjaarsnota rekening gehouden met een incidenteel overschot op de Wet Werk en Bijstand (WWB) van 44 miljoen euro. De Tweede Kamer heeft echter in de laatste vergadering voor het zomerreces besloten tot een ander verdeelmodel voor het landelijk bijstandsbudget. Dit leidt tot een forse neerwaartse bijstelling voor Amsterdam van 36 miljoen euro (van 44 naar 8 miljoen).

Ook andere onderdelen van de begroting laten bij ongewijzigd beleid een negatieve ontwikkeling zien. Dit geldt onder meer voor de grondopbrengsten OGA (Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam), de belastingopbrengsten (waaronder toeristenbelasting) en reorganisatiekosten op het ambtelijk apparaat.

Waar geen volledig zicht op is, en duidelijkheid ook niet eerder dan rond Prinsjesdag te verwachten is, zijn de bezuinigingen die het Rijk wenst door te voeren op de specifieke uitkeringen die voor Amsterdam van belang zijn. Hierbij moet worden gedacht aan onder meer de rijksbijdragen voor het GOA (Gemeentelijk Onderwijs Achterstandenbeleid) en het OALT (Onderwijs Allochtone Levende Talen).

Dit beeld leidt tot de constatering dat de gemeentebegroting 2005 fors onder druk staat. Wethouder Huffnagel: "Het financiële beeld voor de gemeente Amsterdam is somber. Dit is de moeilijkste begroting in jaren. Er is geen geld voor alle wensen van het college en de gemeenteraad. Voor nieuw beleid zijn extra ombuigingen nodig. Pijnlijke keuzes zijn daarbij onvermijdelijk."

Pb-149

© Gemeente Amsterdam