Ingezonden persbericht


PERSREACTIE Raad Nederlandse Detailhandel (RND)
Leidschendam, 26 augustus 2004

RND distantieert zich van onverantwoorde acties vakbeweging in winkels

Op 25 augustus jl. ontving de RND een brief van de vakbeweging waarin acties in de detailhandel worden aangekondigd. De brief is op grote schaal verstuurd aan alle brancheorganisaties, koepelorganisaties (zoals de RND) en individuele detailhandels-ondernemingen die CAO's afsluiten. De vakbeweging heeft de brief geschreven om te voorkomen dat individuele bedrijven schade, als gevolg van acties, kunnen claimen.

De RND vindt het onverantwoord dat de vakbeweging, in de huidige slechte economische omstandigheden, de werkgelegenheid van winkelpersoneel tot inzet maakt van een mislukt overleg tussen de vakbeweging en het Kabinet. De RND distantieert zich dan ook van de oproep van de vakbeweging om zich te scharen achter de geplande acties.

De uitgangspunten van de RND voor het lopende overleg met de vakbeweging om CAO's te moderniseren zijn:
1. Geen loonkostenstijging voor ondernemingen, dus niet alleen onvoorwaardelijke naleving van het najaarsakkoord.
2. Het verbeteren van de arbeidsproductiviteit. Achterhaalde vrijetijdsregelingen opheffen c.q. afbouwen. Kosten van verzuim omlaag brengen.
3. Mens volgt werk. Dit betekent het beter kunnen afstemmen van de inzet van werknemers op het werkaanbod.
4. Het terugdringen van bureaucratie en overbodige administratie. Dit betekent een zo eenvoudig mogelijke CAO, geen nieuwe regelingen, onderhoudsintensieve systemen en/of procedures. Ook het opnemen van wettelijke regels in de CAO valt hieronder.
5. Geen compensatie, reparatie of ondermijning van overheidsmaatregelen.

De RND heeft het Kabinet laten weten zich te distantiëren van de door de vakbonden aangekondigde acties.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 12.000 vestigingen, 230.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 32 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.