Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

24-08-2004 http://www.eu2004.nl/
Algemene Zaken en Externe Betrekkingen | Persberichten


---


*Nieuwe lidstaten aan de slag met ontwikkelingssamenwerking

Eén van de prioriteiten van het Nederlands voorzitterschap is om de tien nieuwe lidstaten te ondersteunen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Daarom bezoeken parlementariërs, ambtenaren en sleutelfiguren uit het maatschappelijk middenveld van de nieuwe lidstaten tussen 28 augustus en 6 september ontwikkelingsprojecten in Uganda en Vietnam. Via deze reis, die de eerste in zijn soort is, kunnen lidstaten praktijkervaring opdoen met o.a. reproductieve rechten en gezondheid en de bestrijding van HIV/aids.

Initiatiefneemster Agnes van Ardenne, de Nederlandse minister voor Ontwikkelingssamenwerking: 'Voor de lidstaten is dit bezoek een uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met ontwikkelingssamenwerking en om hunnieuwe rol als donor invulling te geven. Velen hebben immers in korte tijd de omslag moeten maken van ontvangend land naar donorland'.

De uitvoering van de reis is in handen van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) en de Nederlandse organisatie World Population Foundation (WPF), in nauwe samenwerking met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Jaarlijks wordt wereldwijd 50 miljard euro uitgegeven aan ontwikkelingssamenwerking; met 30 miljard euro per jaar is de Europese Unie de grootste donor. Voor Van Ardenne is dat geen reden om achterover te leunen: 'De internationale gemeenschap heeft afgesproken dat in 2015 het aantal mensen dat moet rondkomen van minder dan een dollar per dag moet zijn gehalveerd. Om deze en andere millenniumdoelen te halen, zullen we allezeilen moeten bijzetten. De inzet van de nieuwe EU-lidstaten is daarbij meer dan welkom.'


Noot voor de redactie (