Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 30-8-2004

Hondsdol hondje in Zuidwest Frankrijk

De Franse overheid zoekt mensen die sinds begin augustus zijn gebeten door een jonge hond die was besmet met hondsdolheid.

Begin augustus is het hondje zonder inenting tegen hondsdolheid (rabiës) in Frankrijk terechtgekomen. Zijn eigenaar heeft in het zuidwesten van Frankrijk met de hond veel festivals bezocht in de Gironde, de Dordogne en Lot en Garonne, waar ook veel toeristen komen.

De hond is inmiddels overleden en de eigenaar is ingeënt tegen het virus.

De Franse ministeries van Volksgezondheid en Landbouw hebben alarm geslagen omdat het dier met veel mensen in aanraking is geweest. Het is goed mogelijk dat ook in Spanje mensen door de hond zijn gebeten of gelikt. Mensen die denken in contact te zijn geweest met de besmette hond moeten een arts of de GGD raadplegen. De incubatietijd bedraagt gemiddeld drie tot acht weken.
In Nederland zijn antidoses beschikbaar. Ook mensen die al eerder zijn gevaccineerd, moeten na blootstelling een behandeling ondergaan.

Hondsdolheid kan door een beet van een hondsdol dier worden overgebracht op mensen. Het virus tast het zenuwstelsel aan. De verschijnselen openbaren zich door jeuk op de plek van de beet, koorts en uitval van spieren (verlamming). Zodra het centrale zenuwstelsel wordt aangetast, is de ziekte dodelijk.
Vraag en antwoord
Hondsdolheid in Frankrijk

Vraag en antwoord, laatst gewijzigd op 30-8-2004 Persbericht
Hondsdolle hond in Zuidwest Frankrijk

Persbericht, 30-8-2004
Externe link
http://www.sante.gouv.fr/htm/actu/31_040827.htm

Externe link

Deze deze site staan enkele foto's van de besmette hond.