Provincie Noord-Holland

Provincie gaat strenger optreden tegen illegaal afgemeerde recreatievaartuigen
Vanaf 1 september 2004 krijgen eigenaren van op provinciale vaarwegen een week de tijd om hun overtreding ongedaan te maken en hun boot te verwijderen. Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Noord-Holland besloten op 31 augustus de tot nu toe geldende termijn van zes weken drastisch te bekorten om zo sneller tegen overtreders te kunnen optreden.

Als regel is het verboden aan de oevers van de provinciale vaarwegen af te meren, tenzij hiervoor een ontheffing is verleend of met borden is aangegeven dat op de betreffende plek aanleggen is toegestaan. Het aanlegverbod is ingesteld om een onbelemmerd en veilig verloop van het overige scheepvaartverkeer te garanderen, en ter bescherming van de oevers en de natuur.

Als de eigenaar van een recreatievaartuig het ligplaatsverbod overtreedt, krijgt deze overtreder een week de tijd om het vaartuig te verwijderen. Voldoet de eigenaar niet aan deze aanzegging, wordt het vaartuig op kosten van de overtreder versleept naar een speciaal hiervoor bestemde haven in Heerhugowaard. Naast de versleepkosten, worden ook de opslagkosten à 50,00 per dag in rekening gebracht. Vindt de betaling niet binnen dertien weken plaats, dan maakt de provincie gebruik van haar bevoegdheid het schip te verkopen, om niet aan een ander over te dragen of te vernietigen.

De provincie gaat de nieuwe aanpak aan het einde van dit jaar evalueren.

Meer informatie: Cees Eriks, tel. 023-514 5286
L. Zwart 6 september 2004