Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Joost Michielsen Open schaakkampioen van Arnhem 2004

Joost Michielsen heeft in een prachtige finale tegen titelverdediger Martin Becker het Open schaakkampioenschap van Arnhem op zijn naam geschreven. In het zonovergoten grand-café van het Lorentz Kennisintensief Ondernemerscentrum liep zondagmiddag de temperatuur hoog op.

Na vijf ronden gingen titelverdediger Martin Becker uit Bochum en Joost Michielsen uit Delft samen aan kop met 4½ punt. Het onderlinge duel moest dus uitsluitsel bieden over de toernooizege. Michielsen die vanaf ronde één aan de leiding ging, had het voordeel van de witte stukken en zette dan ook van meet af aan de 16-jarige Duitser onder druk. Becker verdedigde zich kranig tot Michielsen alle stukken op de vijandelijke koning richtte. De titelverdediger vond nog enkele fraaie reddingen, maar een kwaliteitsoffer beslechtte het duel uiteindelijk in het voordeel van de 17-jarige speler van DSC Delft. Michielsen streek daarmee 400 euro op en plaatste zijn naam in het rijtje Ruud Janssen (2002) en Martin Becker (2003) als toernooiwinnaar.

Joost Michielsen (rechts) met de beker

Achter dit topduel gebeurde van alles. De trainer van Martin Becker, IM Martin Senff, versloeg in een positioneel gevecht Gonzalo Tangarife van ASV en eiste daarmee voor het tweede jaar op rij de tweede plaats voor zich op. Daarna volgde het jonge trio Sander van Eijk (Wageningen), Robin Swinkels (SMB) en de onttroonde kampioen Martin Becker. Twee Arnhemmers waren het slachtoffer van het oprukken van de jeugd. Sander van Eijk klopte in een prachtige partij Wouter van Rijn (ASV), terwijl Robin Swinkels profiteerde van onnauwkeurig spel van Bob Beeke (De Toren).

Michielsen ging dit toernooi als een speer van start. De Delftenaar won zijn eerste vier partijen en dat ging schijnbaar zonder moeite. In de vijfde ronde nam hij na 15 zetten genoegen met remise om het vervolgens vol vertrouwen aan te laten komen op het finaleduel. Als een uitdager in de boksring veroverde hij de titel.

De B-groep kende na vier ronden vier koplopers. Darrell Kho (Amstelveen), Chris de Weert (LSG), Michel Auwens (PION) en Fredinand van Bavel (DSC Drachten). Van dit viertal won alleen Michel Auwens zijn partij, maar in de slotronde berustte de speler van PION al snel in remise tegen De Weert. Daardoor kreeg Ferdinand van Bavel de gelegenheid om naast Auwens te komen op vijf punten. Alle uitslagen, eindstanden en rondeverslagen vindt u op de site van ASV: www.asv-schaken.nl


---

Djurre den Heeten prolongeert snelschaaktitel

Het Nederlands snelschaakkampioenschap voor de jeugd werd voor de tweede achtereenvolgende maal gehouden in Heerenveen. Deze keer niet in het voetbalstadion, maar in het pas opgeleverde AOC-gebouw. (AOC=Agrarisch Opleidingscentrum). Wederom was de eindverantwoordelijkheid in handen van JSC Opsterland. Toernooidirecteur Sem Brandenburg had het leeuwendeel van de organisatie op zich genomen en er weer erg veel vrije tijd in gestoken. In zijn openingswoord refereerde hij er aan dat hij dit graag doet. Niet om er financieel uit te springen maar vooral door de vele positieve reacties.

Het toernooi werd naast de tomeloze inzet van vele vrijwilligers ook succesvol dankzij de geldelijke ondersteuning van onder andere de provincie Fryslân. Daarnaast werd er door New in Chess een doos boeken voor het prijzenfonds beschikbaar gesteld. Veel complimenten kwamen er ook voor de school waar we te gast waren. Het was goed verzorgd, slechts de koeken waren te duur was een gehoorde klacht...

De A-categorie werd wederom gewonnen door Djurre den Heeten (Haarlem). In de finale moet Djurre in de eerste partij tegen local hero Daan Brandenburg. Deze partij werd door Djurre gewonnen en daarmee was het gaatje geslagen. Toen Daan nog ergens een halfje verspeelde, was de verliespartij van Djurre tegen Jesper Nederlof zonder gevolgen. De beker voor het beste meisje ging naar Annemarie Volkers.

Ook in de B-categorie werd de titel geprolongeerd. Matthew Tan (Zukertort) maakte zijn bekerverzameling nog groter. Wanneer moet vader Tan er een plank bij ophangen om alles te herbergen?. Het verhaal wordt al eentonig want ook Merel Schoonman (Haagse Toren) behield haar titel.

Dan de C-categorie. De titel ging naar schaakfanaat Twan Burg (HMC Den Bosch). Wij vroegen ons af of deze jongen ook nog wel eens tijd heeft voor andere dingen dan schaken en reizen... De titel voor de meisjes was voor Leonore Braggaar (Op Eigen Wieken).

In de D-categorie eindigden Mehran Kamali (Groningen) en Arres Oudshoorn (Op Eigen Wieken) op hetzelfde puntenaantal. Ook de SB-score was gelijk. Het reglement schreef voor loten. Op advies van een niet met name genoemde wedstrijdleider bood de organisatie de mogelijkheid tot een 'finale snelschaken'. Hier voelde Arres niet veel voor, waardoor het onbevredigende loten de doorslag gaf. Arres de titel Mehran de tweede plaats. De beker voor het beste meisje werd meegenomen door Anne Haast(DSC, Dongen), die vorig jaar de E-titel nog pakte.

De E-categorie was een prooi voor Robin van Kampen (BSV) . De titel beste meisje werd behaald door Janna Rauw van schaakclub Schaakwoude.

Het slotakkoord was voor Yge Visser die het aandurfde om in een kloksimultaan tegen de 10 kampioenen aan te treden, na het 6-4 verlies van vorig jaar was het nu IM Visser die aan het langste eind trok door de balans met 8-2 in zijn voordeel te laten doorslaan. Matthew Tan maakte als enige Yge een vol punt afhandig.

Alle eindstanden vindt u op www.snelschaken.nl


---

De 'cruel summer' van Karel van der Weide

Was het maar nooit zomer geworden. Ondanks de inspanningen van manager HJG de Lange en mental-coach Paul Duchateaux is het niet gelukt hun protégé, Karel Eduard van der Weide, over de magisch grens van 2500 te tillen. Het was de bedoeling deze sprong in de zomertoernooien te maken opdat ik de grootmeestertitel zou verkrijgen. Het begon allemaal in de eerste week van Juli in het Franse La Fère. Aanvankelijk was er weinig aan de hand:

Van der Weide - Sebe

De Roemeense koffiehuisschaker tegenover me had in no-time een incorrecte Draak op het bord gesmeten. Toen ik de beste zetvolgorde naliet, kreeg ik het standaard-kwaliteitsoffer Txc3 op mn dak met alle vervelende gevolgen van dien. Een willekeurige zet als 1..Kg7 geeft zwart ruimschoots compensatie. Er volgde echter 1..Txc3?? 2.Txd7! Pc4 Terugnemen op d7 wordt beantwoord met 3.Pb5. 3.Td8 Kg7 4.Pf5! waarna het geforceerd mat is: 4..gxf5 5.Dg5 Kh7 6.Th8 Kxh8 7.Dh6 Kg8 8.Tb8. Zo gaat dat met knoeiers.

Laat ik nog iets vertellen over de gang van zaken in La Fère, een dorpje zon 100 km boven Parijs, voor het geval u overweegt daar ooit nog eens te spelen. De meeste deelnemers waren ondergebracht in een internaat. Dat betekent slaapzalen, veldbedden, latrines, het doorgeven van de shampoo om 8 uur 's morgens, een handdoek alsof er een paard in heeft staan onaneren.
Deze omstandigheden zijn echter voor iedereen gelijk en dus geen verklaring voor het feit dat ik de laatste 3 rondes slechts 1 punt uit 3 gewonnen stellingen haal. Verder enkel lovende woorden over het toernooi. Elke dorpeling probeert het evenement te laten slagen. Er is een gratis ontbijt in de speelzaal, mogelijk gemaakt door de plaatselijke bakker. Een boer in de omgeving verzorgt de barbecue en er zijn talloze nevenactiviteiten zoals jeu de boules, tennis en handboogschieten. De organisatie bestaat uit vrijwilligers en ze zijn allerhartelijkst. Altijd goed voor een praatje of een gratis drankje. Zoiets is in Nederland ondenkbaar. Ziet u Jeroen van de Berg al met de fles rond gaan? Ik niet.

Goed, 7 elopunten de kist in. Dat zou me in het tweede toernooi (Gent) niet weer gebeuren, al is het enkel omdat de resultaten niet aan de FIDE worden doorgegeven. One bad day at the office verhinderde echter ook hier succes.

Savchenko - Van der Weide

Ik presteerde het deze stelling te verliezen (!!). Het spreekt voor zich dat je in de avondronde dan nóg een nul vangt. Door de overige partijen te winnen was ik alsnog beste Nederlander, waar zelfs een aparte prijs voor bestond. Eerder een belediging voor een emigrant in spé. De omstandigheden in Gent zijn bijna elke Nederlandse schaker bekend. Sommigen prefereren de feesten boven het edele spel. Van de Gentse feesten heb ik het nut nooit ingezien. Of is het de bedoeling om in een zo kort mogelijk tijdsbestek door middel van alcohol, ongein, decibellen en wansmaak, zoveel mogelijk hersencellen te doen afsterven?

Door naar Dieren voor het open NK. Over het toernooi zelf ga ik geen mededelingen doen. Peter Boel heeft immers op uitstekende wijze verslag gedaan in verschillende media, waaronder op de KNSB-site. Goede schaakjournalisten, het is even zoeken, maar ze bestaan nog. Een aardig fragment mijnerzijds:

Van der Weide - Kuipers


1.Lxf6! Lxf6 2.Pd7 Kg7 3.Txh7! 1-0

Als laatste zomertoernooi stond dat van het Oostenrijkse Schwarzach op het programma. Mijn voorliefde voor het Beloofde Land is algemeen bekend: ruimte, fraaie bergen, gedisciplineerde bevolking, struise rondborstige blondines in uniform en een gezond wantrouwen jegens andere volkeren en minderheidsgroeperingen. Bovendien lag één van de Heilige Steden, Salzburg, op een steenworp afstand. Tegelijkertijd werden in Salzburg de Festspiele gehouden. Wat een verschil met evenementen zoals men die in de Lage Landen kent; een overdaad aan beschaving, kunst en cultuur. Zet daar tegenover de ordinaire braspartijen op Koninginnedag en de Gentse feesten. In dit toernooi begon ik voortvarend met 4 uit 4. De slotcombinatie tegen grootmeester Zelcic was wel interessant:

Van der Weide - Zelcic


1. Pg5! Dit stukoffer moet worden aangenomen, anders valt e6. 1..hxg5
2.hxg5 Ld8 Ook 2..Tff8 biedt geen redding; wit speelt 3.g6 gevolgd door g4 waarna al het thematische Th8/Kxh8/Dh2/Kg8/Dh7 mat dreigt.
3.g6 Tc7 4.g4 Kf8 5.Th8 Ke7 5..Kd7 6.fxe6 Kc8 7.Txd8 Kxd8 8Df8 mat. 6.fxe6 1-0

Maar ook nu kwam de klad erin. Als ik na een zet of twintig een blik op de klok wierp, bleek ik vaak even zovele minuten (of minder!) over te hebben. Waar heb ik in vredesnaam over nagedacht? Nog steeds heb ik geen logische verklaring. Sommige mensen komen dan met het verhaal dat ze ontvoerd zijn uit hun lichaam door buitenaardse wezens. Een scherpzinnige collega merkte op dat in mijn geval Jabba de Hut hiervoor verantwoordelijk was en leverde zelfs een citaat uit Star Wars: Maar hij had een broertje dood aan zakendoen met Hutten. Puur fysiek stond alles aan de reusachtige ongewervelde wezens hem tegen: hun enorme reptielenogen, hun glibberige manier van voortbewegen en vooral hun slijmerige huid. Alleen al in dezelfde kamer zijn met hem maakte hem letterlijk misselijk van afschuw; iets dat hij alleen met de allergrootste moeite kon onderdrukken."

Hoe dan ook, aan de vier punten voegde ik in het vervolg slechts anderhalf toe. Opnieuw een paar elopunten naar de haaien en dus wordt het tijd voor consequenties. In mijn leven bestaan er drie passies: schaken, schrijven en vrouwen. Als het met het schaken ooit nog wat wil worden moeten er offers gebracht worden. De ene gelofte is makkelijker dan de ander. Dit jaar heb ik mijn tanden stuk gebeten op mijn ex, een buurvrouw, twee schaaksters en twee tandartses (ja heren van Utrechtschaak, dit is geen goed Nederlands, maar ik doe het om misverstanden te voorkomen). Het lijkt me dat er voorlopig wel weer genoeg geleden is. Steun vind ik in de wereldgodsdiensten die, als men hun heilige boeken naar de letter leest, de vrouw beschouwen als een onrein wezen dan wel rein onwezen waarmee contact zoveel mogelijk gemeden dient te worden.

Stoppen met schrijven valt mij zwaar. Incidenteel zal ik nog een verslag maken van de KNSB-competitie, maar doorgaans zult u overgeleverd zijn aan de artikelen van Welling en Hut. Ach, zo krijgt schakend Nederland eigenlijk wat het verdient.


---