Commissariaat voor de Media

Hilversum, 6 september 2004

MAX en DeNieuwe Omroep krijgen positief advies van Commissariaat

Omroepvereniging DeNieuwe Omroep en omroepvereniging MAX komen wat het Commissariaat voor de Media betreft in aanmerking voor een voorlopige erkenning per 1 september 2005. Dat is de strekking van het advies aan staatssecretaris Medy van der Laan van OCW, na bestudering van de beleidsplannen en de toetsing daarvan aan de eisen die de Mediawet stelt. MAX en DeNieuwe Omroep hebben genoeg leden die aan de mediawettelijke eisen voldoen en bieden voldoende toegevoegde waarde om in het publieke omroepbestel te worden opgenomen. De zittende omroepverenigingen krijgen eveneens een positief advies.

DeNieuwe Omroep wil haar identiteit vooral uitdragen door kijkers en luisteraars betrokken te maken bij actuele kwesties en hen aan te zetten tot concrete actie met positieve en oplossingsgerichte programma's. Op die wijze wil deze omroep een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst. De voorgenomen programmering is voldoende afwijkend en levert een vernieuwende bijdrage aan de verwezenlijking van de taak van de publieke omroep, aldus het Commissariaat.

Omroepvereniging MAX richt zich nadrukkelijk op ouderen. Het produceren van programma's die specifiek voor ouderen bedoeld zijn, met daarbij de invalshoek van integratie van ouderen in de samenleving door hen te stimuleren actief betrokken te blijven en cultuur en traditie over te dragen, biedt kansen voor vernieuwing en vergroting van de diversiteit van het omroepbestel. MAX dient zich daarbij volgens het Commissariaat wel te richten op de doelgroep van 65 jaar en ouder.

Hoewel het Commissariaat kritische kanttekeningen plaatst bij de eventuele toetreding van beide omroepen en wijst op de verdere versnippering van zendtijd, is het een logische consequentie van een open bestel dat er nieuwkomers toetreden. Een dergelijke toetreding past binnen de bedoelingen van de Mediawet.

Ook de beleidsplannen van AVRO, BNN, EO, KRO, NCRV, TROS, VARA en VPRO zijn bestudeerd en van commentaar voorzien. De conclusie is dat alle omroepverenigingen voldoen aan de formele eisen die de Mediawet stelt. Het ledental voldoet, voor BNN nog wel onder voorbehoud van het op tijd van kracht worden van het wetsontwerp waarin het minimaal vereiste aantal leden wordt verlaagd naar 150.000. De verenigingen hebben een heldere doelstelling en vertegenwoordigen elk een bepaalde stroming in de samenleving. De leden hebben voldoende invloed op het beleid. Het programmabeleid strookt met de identiteit van de omroep en draagt bij aan de verwerkelijking van de publieke taak en er is voldoende bereidheid tot samenwerking met andere omroepverenigingen.

Noot voor de redactie,