Gemeente Enschede

Op spinnenjacht


Enschede, 06-09-2004

Spinnen weven hun web in het Ledeboerpark

Nu in september het spinnenseizoen weer gaat beginnen, toont de afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede van 7 september t/m 28 november welke spinnen er allemaal rondrennen in tuin en huis. In een spannende spinnententoonstelling in bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark krijgen bezoekers schokkende informatie: achter iedere voordeur huizen in het geheim al gauw zo'n 10.000 spinnen als niet-betalende onderhuurders!

Wat zit er in een spin?

In de spinnententoonstelling in bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark wordt het geheimzinnige leven van de spin uitgebreid onder de loep genomen. Prachtige wandpanelen geven antwoord op vragen als: is een spin een insect? Wat zit er aan of in een spin? Wat ziet een spin en is hij giftig?

Spinnen kennen de meest vreemde omgangsvormen en trucs: het seksleven van een spin is vaak ronduit bizar. De verschillende manieren waarop spinnensoorten elkaar het hof maken worden in de tentoonstelling op een humoristische manier met de gewoontes van mensen vergeleken: zo verrassen zowel mensen- als spinnenmannen hun geliefde graag met een kadootje om iets van haar gedaan te krijgen. Maar alleen spinnenvrouwen vinden hun geliefde soms om (letterlijk) op te vreten!

Speuren naar spinnen

Kinderen kunnen in de tentoonstelling op zoek gaan naar allerlei wetenswaardigheden over de spin met behulp van het boekje: 'Spinnen, meer dan eng?' Met behulp van de computer kan iedereen zijn eigen web weven of een spinnenspel doen. Met behulp van klapbordjes kunnen bezoekers hun kennis over spinnen testen, er zijn video's en microscopische preparaten voor iedereen die een spin graag van heel dichtbij wil bekijken. In een vitrine liggen allerlei gekke en leuke spinnenattributen. Natuurlijk zijn er ook levende spinnen te bewonderen: de grote Vogelspin doet vele mensen griezelen maar is toch ook weer interessant om eens goed te bestuderen. Hopelijk heeft ook de angstige bezoeker na het bekijken van de tentoonstelling een andere kijk op de spin als 'voordeurdeler' gekregen.

Spannende spinnen

Spinnen leiden een wonderlijk leven. De spinnenvrouwen zijn vaak verraderlijk. Door aan de draden van hun web te tokkelen lokken ze mannetjes naar zich toe. Zodra een vrouwtje bevrucht is, kan het mannetje maar beter zorgen dat hij uit de buurt gaat. Bijvoorbeeld het Tijgerspinvrouwtje eet haar partner na het paren graag als toetje op. Andere spinnendames gebruiken het mannetje om hun kroost te voedenâ¦â¦â¦..

Een spin is geen insect maar een geleedpotige. Het verschil bestaat hieruit dat spinnen acht poten hebben en insecten maar zes. Een spin heeft maar liefst acht ogen, ook al gebruikt hij ze niet allemaal tegelijk: twee zijn er voor dichtbij kijken en twee voor veraf. Met de andere ogen kan de spin opzij of omhoog kijken; heel handig dus als je je kop niet kunt draaien.

De spin: vriend of vijand?

Veel mensen zijn bang voor spinnen, ook al zijn het nuttige dieren die vele insecten vangen. Daarom is het niet verstandig om ze met chemische middelen te bestrijden, zoals wel eens gebeurt. Alleen al in Nederland leven zo'n vierhonderd verschillende soorten spinnen. De grootste is de Gerande Jachtspin waarvan het vrouwtje ongeveer twee cm. groot is. Sommige spinnensoorten zijn giftig, maar de Nederlandse spin kan gelukkig niet door een mensenhuid heen bijten; die is te taai voor ze. Het meest bekende spinnenweb is dat van de Kruisspin; in de herfst vaak goed zichtbaar rondom huis en in de tuin. Met behulp van het kleverige web vangt de spin zijn vliegende prooi en spint deze daarna in een omhulsel van draden. De vastgebonden prooi wordt verdoofd met gif en daarna spuit de spin zijn maagsappen er in. De vlieg verteert en even later kan de spin zijn prooi leegzuigen.
---

Openingstijden en meer informatie

De spinnententoonstelling van de afdeling NatuurEducatie is van 7 september t/m 28 november in bezoekerscentum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark te Enschede. Het gemeentelijk bezoekerscentrum is bereikbaar via de ingang van het Ledeboerpark aan de Hengelosestraat . Na 300 meter aan de rechterkant ligt bezoekerscentrum Het Lammerinksw

önner. De openingstijden zijn van ma. t/m vr. van 8.00-16.00 uur en op zondag van 11.00-17.00 uur. Op zaterdag is het bezoekerscentrum gesloten.

---

Gepubliceerd op 06-09-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar