Ingezonden persbericht


Verkenningen dinsdag 7 september 2004 van 20.00 tot 21.00 op 747 AM

Het vraaggesprek:

Mohammed Rabbae

In Verkenningen deze week een interview met Mohammed Rabbae. Nu hij definitief stopt als Groen Links wethouder in Leiden blikt Verkenningen met hem terug op een veelbewogen carrière in de politiek. In 1994 was hij de eerste Marokkaanse duo-lijsttrekker van Groen Links en daarna zat hij jarenlang in de Tweede Kamer. Ooit was hij het boegbeeld van allochtoon Nederland, wat is er overgebleven van al zijn idealen en is hij erg teleurgesteld in de bijdrage van de linkse politiek in het integratiedebat?

De reportages:

Gegen die Wand

Afgelopen week ging de Duits / Turkse film Gegen die Wand in Nederland in première. . Het is de eerste bioscoopfilm in Nederland die ook met Turkse ondertiteling te zien is. De film vertelt het verhaal van Sibel, een Turks meisje dat om haar traditionele familie te ontvluchten een verstandshuwelijk sluit met de eveneens Turkse Cahit. De film won op het Filmfestival van Berlijn in 2004 de prestigieuze Gouden Beer en zorgde in de Turkse gemeenschap voor veel ophef toen bleek dat de hoofdrolspeelster in het verleden als pornoactrice had gewerkt. Imams spraken zich uit tegen de film, de regisseur ontving doodsbedreigingen en de actrice werd door haar familie verstoten. Verkenningen bezocht deze controversiële film met de Turkse filmmaker Ali Karacabay.

Je moet klein beginnen dan lukt het wel"

"Ze worden gesponsord door Saoedie Arabië".

"Het zijn broeinesten van de jihad".

"Ze belemmeren de integratie".

Als er over islamitische scholen wordt geschreven is het zelden positief. En ook vanuit de overheid neemt de druk toe. In juni meldde Onderwijsminister van der Hoeven dat ze de start van nieuwe scholen onmogelijk wilde maken als ze meer 80% achterstandsleerlingen zouden krijgen. Het beginnen van islamitische scholen zou daarmee moeilijk worden.

Maar de eerste islamitische basisschool van Gouda opende vorige maand gewoon haar deuren, midden in een woonwijk. Nou ja, gewoon.... Voorzichtig manouvreren was het. "We krijgen hier toch niet de oproep tot gebed, hè?"

Een portret van een school in wording.

Bert ter Hoeve

Coördinator radio

035-6252932

bert@nmo.nl

NB. DE NEDERLANDSE MOSLIM OMROEP ZENDT IN HET NIEUWE SEIZOEN UIT OP NIEUWE TIJDEN:

VANAF 6 SEPTEMBER 2004 IEDERE DINSDAG, DONDERDAG & VRIJDAG TUSSEN 16.00 EN 17.00 OP 747AM