Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Rode Kruis-Vlaanderen roept op om slachtoffers gijzeldrama te helpen

Na het gijzeldrama in een school in Beslan in Noord-Ossetië en de daaropvolgende bestorming door Russische veiligheidsdiensten, doet het Internationale Rode-Kruiscomité (ICRC) een beroep op alle nationale Rode-Kruisverenigingen voor hulp op langere termijn. Rode Kruis-Vlaanderen roept op om geld te storten. Er is geen vraag om bloed in te zamelen aangezien dit ter plaatse gebeurt.

Tijdens het drama zond het Russische Rode Kruis een 60-koppig gespecialiseerd team om onder meer dringende psychologische bijstand te verlenen aan vrijgekomen gijzelaars en hun familie. Daarnaast opende het Russische Rode Kruis een informatielijn voor betrokkenen. De lokale bevolking werd opgeroepen om massaal bloed te geven voor de gewonde slachtoffers.

Het Internationale Rode-Kruiscomité bezorgde medisch materiaal aan de hospitalen in Beslan en Vladikavkaz, waar de meeste gewonden werden opgenomen. Op dit ogenblik gaat het Comité na wat de noden op langere termijn zullen zijn. Het gaat om psychologische hulp voor de getraumatiseerde slachtoffers, eventuele thuiszorg en een rehabilitatiecentrum voor fysiotherapie. Hiervoor doet het een beroep op de steun van alle Rode-Kruisverenigingen ter wereld.

Rode Kruis-Vlaanderen wil helpen en roept op om geld te storten op het rekeningnummer 000-0000025-25 met de vermelding slachtoffers Beslan'.

Mechelen, 6 september 2004