Gemeente Leeuwarderadeel


7 september 2004

Woonplan Leeuwarderadeel

Gemeente Leeuwarderadeel en WoonBedrijf regio Noord werken samen aan nieuw Woonplan

Gemeente Leeuwarderadeel betrekt WoonBedrijf regio Noord, onderdeel van de Corporatieholding Friesland (CHF), bij de opstelling van een nieuw, gemeentelijk Woonplan. WoonBedijf regio Noord is, gezien haar eigendom en huidige ontwikkelrol in Friesland, de belangrijkste partner.

WoonBedrijf speelt, met een bezit van bijna 100% van de sociale huurvoorraad, een belangrijke rol in gemeente Leeuwarderadeel. Daarnaast is WoonBedrijf één van de belangrijkste ontwikkelpartners op de Friese woningmarkt; voor gemeente Leeuwarderadeel voldoende reden om WoonBedrijf te betrekken bij het opstellen van het woonplan. Een dergelijke wijze van samenwerking past bovendien goed in het beleid van Provinsje Fryslân; van gemeenten wordt namelijk verwacht dat binnen de gemeente werkzame corporaties worden betrokken bij het opstellen van het Woonplan. In juni 2004 besloot Leeuwarderadeel dan ook in te stemmen met het aanbod van WoonBedrijf regio Noord om niet alleen inhoudelijk, maar ook financieel bij te dragen in de planvorming.

Inmiddels is de gemeente gestart met de opstelling van het nieuwe plan, dat in ieder geval een breed gedragen strategische visie zal bevatten die duidelijk richting geeft aan verschillende ontwikkelingen met betrekking tot het wonen in de gemeente. Het plan geeft een helder antwoord op de vraag voor wie er gebouwd gaat worden, wat er gebouwd wordt en welke locaties daarvoor in de gemeente zullen worden aangewezen. Speciale aandacht zal worden besteed aan senioren en starters, twee groepen die het nu moeilijk op de markt hebben.

De aanpak die bij het opstellen van het nieuwe Woonplan gehanteerd wordt is beslist vernieuwend: zo wordt het plan op een interactieve manier inhoudelijk voorbereid en wordt in samenwerking met WoonBedrijf regio Noord een nieuwsbrief gemaakt voor inwoners van Leeuwarderadeel. De discussie over het wonen zal intensief en door zo veel mogelijk betrokkenen gevoerd worden. Wethouder J. Admiraal: "wonen is niet alleen een belangrijk thema voor de politiek, woningcorporatie of projectontwikkelaars, maar vooral voor de bewoners. Het is van belang dat bewoners van Leeuwarderadeel voldoende gelegenheid krijgen met elkaar en rechtstreeks met de politiek in dialoog te gaan over de toekomst van de gemeente."

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met de gemeente, de heer H. Siegersma, telefoonnummer: (058) 257 66 40 of de WoonBedrijf regio Noord, de heer K. de Winter, telefoonnummer: (058) 234 71 71.