Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

7 september 2004

! De persconferentie naar aanleiding van de collegevergadering gaat vandaag niet door !


1. Geen Jongerenontmoetingsplaats aan Rio Brancodreef Beheergroep Klopvaart Zuid heeft een voorstel ingediend in het kader van het Recht van Initiatief. Het plan is om een JOP (jongerenontmoetingsplaats) te realiseren aan de Rio Brancodreef. Hiermee denkt men de overlast door jongeren in het gebied Klopvaart Zuid tegen te gaan. Hoewel het voorstel voldoet aan de eisen die de regeling stelt, heeft het college toch besloten het voorstel niet te honoreren. De belangrijkste reden daarvoor is dat de jongeren zelf het plan niet zien zitten, waarmee de belangrijkste voorwaarde voor succes ontbreekt. Overigens heeft de groep jongeren zich inmiddels naar een andere plek verplaatst, die onder de gebiedsaanpak van de Haifa/Ankaradreef valt. In samenwerking met corporaties, jongerenwerk en politie is er al een bijeenkomst geweest over een plan van aanpak om overlast tegen te gaan. Het wijkbureau Overvecht bekijkt met de initiatiefnemers van het voorstel op welke manier de overlast wel succesvol bestreden kan worden.


2. Voorlopig ontwerp Park de Watertoren
Het college heeft uit drie varianten voor het voorlopig ontwerp van Park de Watertoren in Overvecht een keuze gemaakt. Bij een peiling onder bewoners en gebruikers kreeg variant A de duidelijke voorkeur, het college heeft deze keuze overgenomen. De gemeenteraad heeft in oktober 2003 ¬ 1 miljoen beschikbaar gesteld voor een grote opknapbeurt van het park. Inmiddels is daar een Europese subsidie bijgekomen, waardoor meer mogelijk is dan alleen het park opknappen.

Voor de zomer konden omwonenden en betrokken organisaties kiezen uit drie varianten. Een grote meerderheid koos voor het clusteren van de bouwspeeltuin en de dierenweide en het ontwikkelen van een natuurlijk veenweidegebied. In overleg met (een klankbordgroep van) bewoners werkt de gemeente de komende periode aan het definitief ontwerp. De wens van omwonenden om de fietscrossbaan aan te leggen verder weg van een flat wordt daarin verwerkt. De planning is in het eerste kwartaal van 2005 te starten met het werk. Op dit moment is de eerste stap op weg naar een nieuwe inrichting gezet: de verbetering van de paden is al in volle gang.

De gemeente Utrecht knapt in deze collegeperiode de zes grote stadsparken op. Zondag 5 september is het hernieuwde Julianapark officieel opengegaan. Park Transwijk is op dit moment volledig op de schop en zal na de zomer van 2005 een nieuw cluster van speeltuin, skatebaan, schooltuinen en stadsboerderij hebben. Voor Park de Gagel is het definitief ontwerp in voorbereiding en zal het werk aan het eind van dit jaar starten. Het Singelplantsoen, beter bekend als Zocherpark, wordt gefaseerd aangepakt in de komende twee jaar. Met de opknapbeurt van deze parken is een bedrag gemoeid van ¬ 16 miljoen.


3. Antje Drijverpaviljoen in Julianapark
Het college heeft met instemming kennisgenomen van het initiatief om het nieuwe paviljoen in het opgeknapte Julianapark het "Antje Drijverpaviljoen" te noemen. Mevrouw Drijver, die in 1998 is overleden, heeft veel betekend voor het Julianapark en voor de bewoners van Zuilen. Zij is tot op zeer hoge leeftijd de trekker van het Comité Julianapark geweest. In het paviljoen zijn de expositieruimte en kantoorruimte gevestigd van de afdeling Natuur- en Milieucommunicatie van de dienst Stadsbeheer. Zondag 5 september heeft een zoon van Mevrouw Drijver de naam van het nieuwe paviljoen onthuld. Dat gebeurde tijdens het zeer geslaagde openingsfeest van het opgeknapte Julianapark.

Noot voor de media:
Mocht u naar aanleiding van deze toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders vragen hebben kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Jubbe van der Heide, 030-286 11 32.