Gemeente Zwolle

Voortgangsrapportage Project Loverboys

89% van de Zwolse jongeren tussen de 12 en 24 jaar is bekend met het fenomeen Loverboy. Dit is een van de uitkomsten van het jeugdgezondheidsonderzoek dat de GGD onlangs heeft gehouden. De meldingen bij politie en hulpverlening namen af in de eerste helft van 2004. Voorzichtig kan daaruit de conclusie getrokken worden dat de preventieactiviteiten beginnen te werken. De hulpverlening aan slachtoffers blijft constant hoog, dus aandacht voor het probleem moet zeker blijven. De voortgangsrapportage voor de eerste helft van 2004 is door het college van B&W vastgesteld.

In mei 2004 is een bijeenkomst gehouden, waarbij 80 personen uit het veld van het onderwijs, jeugdhulpverlening en welzijnwerk aanwezig waren. Het doel van de bijeenkomst was om de aanwezigen te informeren over de preventieve mogelijkheden die er zijn in Zwolle op het gebied van Loverboys. Deze bijeenkomst heeft zijn vruchten afgeworpen, want er is veel voorlichtingsmateriaal verspreid en afgenomen door en bij de GGD. Er zijn bijvoorbeeld 1900 folders verspreid, 80 vragen beantwoord, 22 groepen hebben zich aangemeld voor de theatervoorstelling ´Klassekunst´ en er zijn 60 spellen uitgegeven aan instellingen en scholen ter ondersteuning van intermediairs.

Meldingen
In vergelijking met de halfjaarcijfers van 2003 is er een daling van het aantal meldingen te zien bij de hulpverlening: van 63 naar 39 naar nu 30 meldingen. Het aantal gerealiseerde hulpverleningtrajecten blijft constant. Vijftien slachtoffers kregen hulp en vijf werden opgevangen in een tijdelijke opvangvoorziening. Ook de meldingen van de politie dalen van 34 naar 24 naar 12 nu. Het aantal juridische verdachten geeft een grilliger beeld: van 3 naar 0 naar nu 2. Ook het aantal aangehouden verdachten verloopt niet constant (van 4 naar 0 naar nu 2). In totaal zijn binnen de projectperiode twee Loverboys veroordeeld.

Regio
De eerste stappen zijn gezet om te komen tot een regionale aanpak. In het regionale overleg van de wethouders Volksgezondheid en Welzijn (Regio IJsselvecht) is het onderdeel preventie slachtoffers aan de orde geweest. De regiogemeenten stemden in met de beschikbaarheid van de GGD voor alle regiogemeenten waar het gaat om het verspreiden van folders over Loverboys en de vraagfunctie.


---