ST PRINS BERNHARD CULTUURFONDS

Nieuw cultuurmecenaat!

Ruim 500 deelnemers in de Stadsschouwburg in Amsterdam

Nieuw cultuurmecenaat!

Pleidooi voor een betere ontvangst van bijdragen van burgers aan kunst en cultuur in een volle Stadsschouwburg. Particulieren en bedrijven zijn enthousiast gemaakt om zelf initiatief te nemen tot een eigen vorm van cultuurmecenaat. Van der Laan maakt zich hard voor faciliteren via netwerkorganisatie.

Op 7 september 2004 vond in de Stadsschouwburg van Amsterdam de bijeenkomst 'Doorbraak van nieuw Cultuurmecenaat' plaats, georganiseerd door de Commissie Privaat Kunst- en Cultuurmecenaat van de Amsterdamse Kunsten Coalitie. Tijdens de bijeenkomst is gediscussieerd over het belang van mecenaat voor kunst en cultuur en de rol van de gevers daarin. Na opening door de voorzitter van de Amsterdamse Kunsten Coalitie, Cees Boer, hield Henk van Os, hoogleraar Kunst en Samenleving, een inleiding. In een panel zaten een aantal grote gevers als Joop van den Ende van de VandenEnde Foundation, Boudewijn Poelmann van de
Nationale Postcode Loterij en Rien van Gendt van de Van Leer Group Foundation, alsmede staatssecretaris Medy van der Laan en oud-burgemeester Schelto Patijn. Hun debat was de afsluiting van een bredere discussie die in de afgelopen jaren in een groot aantal rondetafelgesprekken is gevoerd. De bevindingen van deze gesprekken en de bijeenkomst zullen gebundeld worden in een publicatie 'Doorbraak van nieuw Cultuurmecenaat', onder redactie van Yoeri Albrecht.

Men was het er over eens dat voorrang moet worden gegeven aan de versterking van de relatie tussen particulieren, bedrijfsleven, overheid en kunst en cultuur. In het debat werd duidelijk dat daartoe een groot aantal voorwaarden vervuld zou kunnen worden. Allereerst moeten overheid, bedrijfsleven en kunstinstellingen met elkaar om de tafel zitten om de condities te scheppen voor nieuw cultuurmecenaat. Aan de kant van de overheid zou een verbetering van fiscale stimulansen overwogen moeten worden. Er mag niet van uit worden gegaan dat er bezuinigd kan worden, zodra anderen meer gaan bijdragen. De kunstinstellingen moeten tenslotte beter inspelen op de inbreng van derden, door een goede relatie met hen te onderhouden en speciale aandacht te schenken aan de verwachtingen van de personen die een bijdrage leveren.

Er werd een beroep gedaan op staatsecretaris Medy van der Laan om het initiatief te nemen voor vervolggesprekken op hoog niveau. 'Ik ga er iets aan doen,' was hierop haar reactie. 'De mogelijkheden om in slechte tijden toch de aandacht te vragen voor kunst en cultuur bestaan!' zo meende Cees Boer. 'Culturele dijkverzwaring is voor een beschaafd land als Nederland echt nodig.'

Initiatiefnemers
Amsterdamse Kunsten Coalitie
MeesPierson
Boer & Croon Strategy and Management Group
VandenEnde Foundation
Prins Bernhard Cultuurfonds
VSBfonds

Noot voor de pers
Meer informatie: Tamar van Gelder, 06 506 98 419, tamar@vgpartners.nl


07 sep 04 18:12