EXPERTISECENTRUM ETV.NL

Taalklas.nl

Taalklas.nl leert inburgeraars de taal met TV en computer ETV.nl, HCO en de Mondriaan onderwijsgroep ontwikkelen uniek multimediaprogramma

Op dinsdag 7 september om 15.00 uur wordt in Den Haag het unieke multimediale programma Taalklas.nl gelanceerd. Pierre Heijnen, wethouder van onderwijs van Den Haag, is hierbij aanwezig.

Het programma bestaat uit een televisieserie en een website met oefeningen die aansluiten bij elke aflevering. Taalklas.nl richt zich op inburgeraars met een laag taalniveau en is ontwikkeld door de Stichting Expertisecentrum ETV.nl, het Haags Centrum voor Onderwijsbegeleiding (HCO) en de Mondriaan onderwijsgroep. Vanaf begin september starten de televisieafleveringen van ETV.nl op Radio TV West, ETV.nl in Rotterdam, Salto in Amsterdam en Regio TV Utrecht. Taalklas.nl is uniek omdat het op een laagdrempelig niveau televisie- en computerlessen combineert. Het materiaal is vrij te gebruiken via internet en televisie.

In de televisielessen krijgen drie cursisten les van docente Hannie de Waardt. Elke aflevering gaat over één thema. Dat thema wordt geïntroduceerd met een sketch en een liedje, gespeeld door theatergroep De Koning Speelt. De cursisten maken oefeningen die ook op internet zijn te vinden. De kijker kan thuis, in bibliotheken, bij de open leercentra van ROC's en op digitale trapveldjes meedoen en op de website verder oefenen. De docente legt uit hoe je op de website komt. Er zijn oefeningen voor luisteren, lezen en schrijven. De oefeningen staan op www.taalklas.nl. De productie van de televisieafleveringen was in handen van Radio TV West.

Na aanmelding op de website kan een kijker/cursist aan de slag en blijven zijn of haar vorderingen en resultaten bewaard. Voor educatieve instellingen is wellicht ook het docentengedeelte interessant dat het beheren van groepen cursisten mogelijk maakt.

Het Albeda College heeft een eigen zender en heeft een potentieel kijkbereik van 660.000 huishoudens. De Mondriaan onderwijsgroep werkt samen met de regionale omroep Radio TV West en bereikt 1,7 miljoen potentiële kijkers. Het ROC van Amsterdam werkt samen met de lokale omroep Salto en heeft een bereik van 1,1 miljoen potentiële kijkers. Het ROC Midden Nederland, voorheen ROC Utrecht, werkt samen met de regionale omroep RTV Utrecht en heeft een bereik van 231.600 potentiële kijkers. Alles bij elkaar heeft ETV.nl een mogelijk kijkbereik van 4,5 miljoen.

Noot voor de redactie,