Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

08/09/04 Prins Constantijn opent nieuwsbouw juridische faculteit Leiden

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden opent woensdag 8 september 2004 in Leiden het Kamerlingh Onnes Gebouw, het nieuwe gebouw van de faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. De Prins studeerde zelf rechten aan de Leidse universiteit en is nog steeds actief betrokken bij enkele externe activiteiten van de universiteit, zoals het Leiden-Oxford Leadership Programme.

Met de ingebruikname van het Kamerlingh Onnes Gebouw zijn alle medewerkers en studenten gehuisvest in één modern faculteitsgebouw, in het hart van Leiden. Ook de vermaarde juridische bibliotheek en alle geavanceerde studentenvoorzieningen, zoals studiezalen en computerfaciliteiten, zijn hier ondergebracht. Tot deze zomer waren afdelingen van de rechtenfaculteit verspreid over een aantal gebouwen in de stad.

Het gebouwencomplex, oorspronkelijk een natuurkundig laboratorium, bestond uit een monumentaal hoofdgebouw uit 1856 en een aanbouw uit de twintigste eeuw. Om het oude rijksmonument geschikt te maken als faculteitsgebouw was een intensieve verbouwing noodzakelijk. Architect Hans Ruijssenaars heeft bij alle architectonische ingrepen prominent gebruik gemaakt van daglicht, dat door hem wordt beschouwd als een van de mooiste bouwmaterialen.

De neoclassicistische voorgevel werd geheel gerestaureerd en aan de kant van de Langebrug is een halfronde glazen nieuwbouw opgetrokken, die het gebouw een moderne uitstraling geeft. Ook binnen heeft een volledige renovatie plaatsgevonden: op een monumentale trap en de imposante collegezaal na, die beide in oude glorie werden hersteld, is alles vernieuwd. De open carré in het midden van het gebouw is met glas overkoepeld en biedt nu een zonovergoten plek aan de bibliotheek.