Erasmus


02-09-04: Studies naar diagnostiek en behandeling van nierarteriestenose

Op 8 september 2004 (Erasmus MC, faculteitsgebouw, collegezaal 7) promoveert Pieta Krijnen op haar proefschrift Studies naar diagnostiek en behandeling van nierarteriestenose.

Nierarteriestenose, een vernauwing van de nierslagader, is een mogelijke oorzaak van hypertensie en nierfalen. Krijnen beschrijft studies naar de diagnostiek van deze aandoening. Nierarteriestenose wordt definitief vastgesteld op grond van angiografie. Aangezien het een dure procedure betreft die niet zonder risico is voor de patiënt, moet een selectie worden gemaakt welke patiënten met moeilijk behandelbare hypertensie een angiografie zouden moeten ondergaan. De promovenda behandelt een eenvoudige rekenregel waarmee deze selectie op een betrouwbare wijze kan worden uitgevoerd. Verder beschrijft zij studies naar de behandeling van patiënten met moeilijk behandelbare hypertensie en nierarteriestenose.
Krijnen stelt dat, als ook de effecten van radiologische behandeling voor het behoud van de nierfunctie in de evaluatie worden betrokken, de behandeling met ballondilatatie en stentplaatsing de voorkeur heeft, zowel qua medische uitkomsten als kosten.