EDUKANS

Minister van der Hoeven geeft startsein 10e Operatie Schoenendoos

Op 8 september geeft minister Maria van der Hoeven op het Buitenhof in Den Haag het startsein voor de actie Operatie Schoenendoos. Ze zal dit doen door de reizende tentoonstelling met zelfgemaakt speelgoed uit ontwikkelingslanden te openen. Operatie Schoenendoos is een najaarsactie waarbij kinderen via school of kerk een schoenendoos vullen voor kinderen in ontwikkelingslanden. Operatie Schoenendoos gaat voor de 10e keer van start en viert daarom feest. De afgelopen jaren zijn meer dan 1 miljoen kinderen in moeilijke situaties verrast met een prachtig versierde doos vol speelgoed en schoolspullen.

Speelgoed uit Oeganda
Namens de ruim 1 miljoen kinderen die in deze negen jaar hebben meegedaan, gingen Joëlla (10 jaar) en Corné (11 jaar) van basisschool Het Spui uit Strijen in augustus op reis naar Oeganda. Ze hebben schoenendozen uitgedeeld en hun leeftijdgenoten ontmoet. Van de kinderen in Oeganda kregen Joëlla en Corné een prachtig zelfgemaakt poppenhuis van rietstengels aangeboden. Samen met de minister zullen ze de tentoonstelling openen door dit huis een plek te geven in de rijdende tentoonstelling van Operatie Schoenendoos.

Jubileumactiviteiten
Omdat Operatie Schoenendoos tien jaar bestaat, zal een reizende tentoonstelling langs deelnemende scholen in Nederland reizen. De tentoonstelling laat zien waar kinderen in ontwikkelingslanden mee spelen. Er is zelfgemaakt speelgoed te zien, maar er zijn ook foto s en verhalen van de makers van het speelgoed. Scholen kunnen daarnaast meedoen met een speelgoedwedstrijd. De leerlingen worden uitgedaagd om speelgoed te maken van afvalmaterialen, net zoals hun leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden doen. Kerken en zondagsschoolverenigingen kunnen de muziekgroep The Anoited Raider Band uit Oeganda uitnodigen voor een optreden.

220.000 schoenendozen
Operatie Schoenendoos is een najaarsactie waarbij kinderen in Nederland een schoenendoos vullen met schoolspullen en speelgoed voor kinderen in armoede en oorlog. Operatie Schoenendoos is in tien jaar uitgegroeid tot een grootschalige hulp- en bewustwordingsactie. Dit jaar wil Operatie Schoenendoos 220.000 dozen uitdelen aan kinderen in onder andere Pakistan, Oeganda en Moldavië. Operatie Schoenendoos is voor kinderen in Nederland een leerzame ervaring. Door zelf een schoenendoos te vullen, leren kinderen wat geven en delen is. Ze leren omzien naar en opkomen voor kinderen in ontwikkelingslanden. Operatie Schoenendoos is een actie van Edukans en Samaritans Purse Nederland.

Aanbevolen door
Operatie Schoenendoos wordt van harte aanbevolen door H.K.H. Prinses Margriet, Carry Slee, Paul Rosenmöller, Elly en Rikkert Zuiderveld en bisschop Muskens.


----------------------------------------

TIJDSTIP EN LOCATIE:
Woensdag 8 september, 12.00 uur op Het Buitenhof in Den Haag.

Voor meer informatie bel met Wilmie Riemer (033) 460 60 10 Kijk op www.operatieschoenendoos.nl


02 sep 04 17:15