Erasmus


08-09-2004: Virtuele polikliniek leverziekten van start

Het Erasmus MC demonstreert vandaag LiverDoc, een nieuw systeem om leverziekten zoals hepatitis B en C beter te kunnen behandelen. Het genezingspercentage kan hierdoor stijgen met 23%.

Op dit moment lijden wereldwijd 520 miljoen mensen aan een chronische hepatitis B of C infectie, waarvan in Nederland 75.000.Uit onderzoek blijkt dat thans minder dan 10% van de geïnfecteerden wordt behandeld, terwijl deze aandoeningen uiteindelijk kunnen leiden tot onder andere levercirrose en kanker. Verder is 30% van de levertransplantaties een gevolg van Hepatitis B of C.

LiverDoc is een online consultatiesysteem, waar artsen in Nederland gebruik van kunnen maken voor het verkrijgen van cruciale informatie over de behandeling van individuele patiënten Een arts levert de gegevens van de patiënt via een beveiligde website aan LiverDoc en binnen 24 uur ontvangt hij een rapport van de experts uit het Erasmus MC over de diagnose, prognose, het natuurlijk beloop en de behandelopties.

Er zijn grote voordelen verbonden aan dit systeem. Voor patiënten verkort het de wachttijden, het bespaart reistijd naar een Medisch Centrum en het zorgt ervoor dat zij volgens de meest recente richtlijnen worden behandeld. De kans op genezing kan worden verhoogd met
23 % en de kans op bijwerkingen vermindert met 35%.

In de toekomst is LiverDoc van plan de verkregen kennis toe te passen op andere leverziekten en het systeem kan ook gebruikt worden voor andere aandoeningen zoals reumatoïde artritis, ziekte van Crohn, Colitis, HIV/AIDS. LiverDoc is ook van plan uit te breiden naar andere landen in de EU.