GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 8 september 2004 11:00
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil strengere controle op Dr. Schoemacher-branche

( 8 september 2004)

De cosmetische chirurgie moet volgens Groen Links beter worden gecontroleerd. Strengere eisen aan de kwaliteit moeten cliënten beter beschermen tegen beunhazen.

In het vandaag uitgekomen rapport van de Inspectie van de Gezondheidszorg blijkt dat er nog steeds van alles mis is in de cosmetische branche. Essentiële zaken als infectiepreventie, de nazorg en het sterilisatiebeleid zijn bij veel klinieken niet in orde. Er is te weinig zicht op de kwaliteit van het werk van de medewerkers en veel klinieken werken met medewerkers die onvoldoende zijn gekwalificeerd. Ook worden te hoge verwachtingen gewekt. Consumenten worden niet goed geïnformeerd over risico's van cosmetische behandelingen en de resultaten op lange termijn. De verschillen tussen de cosmetische klinieken zijn groot.

De cosmetische chirurgie is een booming business. Een cosmetische operatie kan voor veel mensen een uitkomst bieden, het resultaat kan geluk en zelfvertrouwen versterken. Maar er is ook een keerzijde. Programma's als Make me beautiful en Extreme Makeover creëren een dwangmatig schoonheids- en perfectie ideaal, het maakbare lichaam. GroenLinks heeft aarzelingen bij deze schoonheidscultus en wil mensen beter toerusten om daar mee om te gaan. Iedereen moet beter zijn eigen afweging kunnen maken. Dat vraagt om meer controle en strengere kwaliteitseisen aan deze branche. De cosmetische chirurgie moet zorgvuldig, deskundig en terughoudend te werk gaat. Cliënten moeten beter worden geïnformeerd en kunnen rekenen op kwaliteit en zorgvuldigheid. De overheid dient de grenzen in de gaten te houden en de branche beter te reguleren. Dat is niet alleen goed voor de cliënten maar ook voor de professionalisering van de sector zelf.

GroenLinks doet de volgende voorstellen:

Bijsluiter: Betere voorlichting en informatie. Tijdens consulten, maar ook op voorlichtingsmateriaal (websites, folders, brochures) moet een verplichte bijsluiter komen. Daarin moet eerlijke informatie worden gegeven over de risico's en de resultaten op lange termijn van cosmetische verfraaiingen.

Bedenktijd: Er moet een verplichte bedenktijd van twee weken komen. Cliënten krijgen een schriftelijke weergave van het gesprek mee naar huis, zodat ze kunnen nalezen wat er gezegd is.

Betere selectie: Bij het intake-consult moet een betere selectie van cliënten plaatsvinden. Het verzoek moet deskundig beoordeeld worden en er moet niet te gemakkelijk tot opereren worden overgegaan. Zo verminder je het gevaar dat een cosmetische operatie wordt uitgevoerd vanwege psychische redenen ('Als ik grote borsten heb, word ik wél gelukkig').

Geen onbeschermde titels meer: Artsen die cosmetische chirurgie uitvoeren, mogen zich niet tooien met vage, onbeschermde titels als 'esthetisch arts' of 'dermatochirurg'. Dit is misleidend voor de cliënt. Cliënten moeten kunnen reken op een bekwame en gekwalificeerde arts.

Keurmerk: GroenLinks pleit voor het ontwikkelen van een landelijk keurmerk, uitgedeeld door een onafhankelijke organisatie. Een keurmerk brengt de cosmetische branche goed in kaart, kan het kaf van het koren te scheiden en geeft consumenten duidelijkheid.

Evelien Tonkens


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -