Provincie Noord-Holland

10 miljoen voor Cluster Duurzame Energie

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) willen 10 miljoen uittrekken voor een Cluster Duurzame Energie Kop van Noord-Holland. GS willen hiermee twee vliegen in één klap slaan. Het is een impuls om de economie in de Noordkop te versterken met nieuwe, hoogwaardige werkgelegenheid. En het draagt bij aan de realisatie van provinciaal en rijksbeleid op het gebied van economie en milieu.

GS maken zich sterk voor behoud van de huidige voorzieningen, o.a. behoud van vliegveld De Kooij. Gelijktijdig steunen zij het Cluster Duurzame Energie voor de Kop van Noord-Holland. Dit plan komt niet uit de lucht vallen. De provincie Noord-Holland stimuleert economie én milieu. Zo heeft de provincie in 2001 ruim 4,3 miljoen bijgedragen aan een landelijk testveld voor grote windturbines in de Wieringermeer.

Verder neemt de provincie deel aan de Associatie Technologieoverdracht (ATO). Hierbinnen werken kennisinstituten, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven in Noord-Holland nauw samen in onderzoek, productontwikkeling en innovaties.

Troefkaarten
De Kop van Noord-Holland is de meest zon- en windrijke regio van Nederland. Het Energiecentrum Nederland (ECN) in Petten is internationaal koploper in onderzoek en ontwikkeling van duurzame energie (DE). Er zijn in de regio ook verschillende bedrijven gespecialiseerd in DE- productontwikkeling en nieuwe toepassingen.

Offshore windparken hebben de toekomst. Internationaal is er grote behoefte aan nieuwe, schone energiebronnen, omdat de bestaande fossiele bronnen eindig zijn. In Nederland wil het Rijk in 2020 ca. 6.000 megawatt (ca. 20% van het landelijk stroomgebruik) opwekken door grote offshore windparken op de Noordzee. Noord-Holland heeft op offshore gebied internationaal een voorsprong in onderzoek en ontwikkeling van technologieën.

Verder moeten de offshore windparken ook gebouwd en onderhouden worden. Dit zal op termijn naar schatting honderden arbeidsplaatsen opleveren. Noord-Holland heeft Den Helder en IJmuiden, zeehavens met de passende infrastructuur en bedrijven met een bewezen maritieme technologie, o.a. in het onderhoud van offshore windparken.

Opbouw cluster
Bij het cluster Duurzame Energie denken GS aan vier sporen:
* een faciliteitencentrum voor starters op het gebied van duurzame energie;

* een fonds voor ondersteuning van innovaties en productontwikkelingen met grote economische en milieupotenties;
* Uitvoering van de ruim 50 klimaatovereenkomsten die de provincie met gemeenten en Amsterdamse stadsdelen heeft gesloten;
* Voorbereiding van het windpark Wieringermeerdijk, circa 100 megawatt.

Inlichtingen voor de pers :

Krijn van Rijn, afdeling Communicatie, tel. (023) 514 4045, 06 286 39 880.
Krijn van Rijn 8 september 2004