Socialistische Partij

Nederland moet stoppen met export kernwapentechnologie

08-09-2004 * Er moet een eind komen aan de uitvoer van zogeheten dual use goederen naar landen die het non-proliferatiepact niet hebben getekend. Dit stelt SP-Kamerlid Krista van Velzen in een reactie op onthullingen in het tv-programma Twee Vandaag. Dual use goederen zijn goederen met een dubbele toepassing: ze kunnen zowel voor burgerdoeleinden als militaire doeleinden worden gebruikt.

Volgens een reportage van Twee Vandaag (7 september 2004) heeft Nederland in de afgelopen jaren goederen die óók een toepassing hebben in de kernwapenindustrie, geleverd aan Israël en Iran. Maar ook andere kernwapenproducerende landen als Pakistan, India en China zouden dergelijke goederen van Nederland hebben ontvangen.

Het ministerie van Economische Zaken, dat de exportvergunningen regelt, meldt dat "geen van de leveranties een relatie heeft met militair gebruik". Van Velzen: "Ik wil dat Nederland een eind maakt aan het uitvoeren van deze dual use goederen aan landen die kernwapens hebben, maken of willen maken. We moeten er alles aan doen om kernwapenproductie te verhinderen, economische belangen moeten hieraan ondergeschikt worden gemaakt."