Ministerie van Justitie

Persbericht

Naar een moderner ondernemings- en vennootschapsrecht 8 september 2004

Internationale ontwikkelingen leiden er toe dat het ondernemingsrecht aan verbetering toe is willen we concurrerend met andere landen blijven. Het gaat dan om het herstellen van het machtsevenwicht in kapitaalvennootschappen, om het verbeteren van de betrouwbaarheid/integriteit van rechtspersonen in het algemeen en om een meer flexibele inrichting van die rechtspersonen.

Dat schrijft minister Donner van Justitie in de nota Modernisering ondernemings- en vennootschapsrecht, die hij vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Met deze nota komt het kabinet een toezegging na die is gedaan bij de behandeling van het wetsvoorstel Structuurregeling en bij de eerste reactie op de Code-Tabaksblat.

Aan die noodzakelijke verbeteringen wordt al via wetgeving gewerkt. Onlangs is een herziening van de structuurregeling tot stand gebracht, die de scheefgegroeide verhouding binnen kapitaalvennootschappen heeft hersteld door de aandeelhouders meer zeggenschap te geven. Gewerkt wordt aan het verbeteren van de betrouwbaarheid van rechtspersonen. Dat betreft alle ondernemingen en vereist heldere en bruikbare normen voor de jaarrekeningen, een duidelijke bezoldigingsstructuur en een versterkt optreden tegen misbruik.
Voorbeelden van een meer flexibele inrichting van een vennootschap zijn: de Europese vennootschap, de vereenvoudigde b.v. en de personenvennootschap.

Om tot noodzakelijke verbeteringen te komen is het niet nodig in alle gevallen over te gaan tot formele wetgeving. Inspelen op komende ontwikkelingen kan ook via lagere regelgeving, bijvoorbeeld via Algemene maatregel van bestuur. De Code-Tabaksblat tracht, anders dan door formele regels, te komen tot een betere verhouding tussen bestuurders, toezichthouders en kapitaalverschaffers.