VAN LUYKEN COMMUNICATIE

Behandeling hepatitis schiet ernstig tekort

De behandeling van patiënten met chronische virale leverontsteking (Hepatitis B en C) in Nederland schiet ernstig tekort. Bij een recent onderzoek in de regio Arnhem bleek dat van 77 in de eerste lijn opgespoorde patiënten met hepatitis C er slechts drie een adequate behandeling kregen. 'Er is een nationaal initiatief nodig om de sterk verbeterde mogelijkheden voor behandeling van hepatitis goed te integreren in de Nederlandse gezondheidszorg. Kennis vergaren en niet gebruiken is de patiënt benadelen', zegt de Rotterdamse hoogleraar maag-darm-leverziekten prof. dr. Solko Schalm in MAGMA, het tijdschrift van het Nederlands Genootschap van Maag-Darm-Leverartsen dat vandaag verschijnt.

Dankzij de komst van nieuwe geneesmiddelen zijn de mogelijkheden voor afdoende behandeling van patiënten met hepatitis B en C de laatste tien jaar spectaculair verbeterd: van 15 naar 80 procent. Dat patiënten nauwelijks profiteren van die verbeterde mogelijkheden wijt Schalm vooral aan gebrek aan kennis. Patiënten met een chronische leverontsteking worden niet of niet naar de juiste specialist doorverwezen. Onderzoek naar de bepaling van hepatitis is duur en blijft daarom ook uit budgettaire overwegingen vaak achterwege. Chronische leverontsteking kan leiden tot levercirrose en leverkanker. Wereldwijd sterven jaarlijks een miljoen mensen aan de gevolgen van hepatitis. In Nederland komt hepatitis B en C vooral voor in stedelijke gebieden met veel inwoners die afkomstig zijn uit gebieden met een hoge infectiegraad. De infectieprevalentie in bijvoorbeeld Rotterdam is ongeveer 1,8%, negen keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. Het totaal aantal chronische HBV-dragers in Rotterdam wordt geschat tussen de 7.000 en 10.000.

Schalm pleit in MAGMA voor de instelling van een speciale commissie waarin het Nationaal Hepatitis Centrum, de ziekenhuizen, de overheid en de wetenschappelijke verenigingen zitting zouden moeten hebben. De commissie zou moeten werken aan het slechten van de barrières, die de verbetering van de zorg voor hepatitispatiënten in de weg staan.


08 sep 04 15:50