ECORYS

ECORYS: Nederlandse steden zakken naar de Europese achterhoede

De komende vijf jaar zal de economische groei van de grootste Nederlandse steden jaarlijks 1 tot 1,5 procent bedragen. Dit blijkt uit berekeningen van onderzoeks- en adviesbureau ECORYS (voorheen NEI/Kolpron). Met deze groeiverwachting komen de vier grote steden uit in de Europese achterhoede. Van de 46 belangrijkste Europese steden komen Utrecht, Den Haag en Rotterdam respectievelijk uit op een 33e , 35e en 38e plaats. Amsterdam doet het nog slechter en is pas terug te vinden op plaats 44. Vooral de Oost-Europese steden Praag, Boedapest en Warschau, maar ook Moskou, zijn de economische groeiers van de nabije toekomst. Ook de Scandinavische steden Helsinki, Oslo en Stockholm scoren goed.

Deze cijfers komen uit de recentelijk gepubliceerde studie 'European Regional Prospects 2004'. In deze publicatie zijn de economische groeiverwachtingen voor de periode tot 2008 opgenomen voor steden en regio's in alle 25 EU-landen, alsmede in Noorwegen en Zwitserland. 'European Regional Prospects' wordt jaarlijks gepubliceerd door ERECO, een consortium waarin ECORYS en een aantal andere vooraanstaande Europese onderzoeksbureaus zijn verenigd.

De geraamde jaarlijkse economische groei is voor Den Haag en Utrecht
1,6 procent, voor Rotterdam 1,5 procent en voor Amsterdam slechts 1,2 procent. De economie in deze Nederlandse steden zal de komende jaren met name profiteren van een lichte groei in termen van toegevoegde waarde in de chemische industrie en de zakelijke en financiële dienstverlening. Hoewel deze steden het in deze sectoren niet slecht doen, scoren ze per saldo niet beter dan hun Europese concurrenten. Amsterdam en Rotterdam merken vooral de gevolgen van een tegenvallende markt voor handel, hotels en ICT. Rotterdam profiteert van een opkomende chemische industrie - Amsterdam heeft daar verhoudingsgewijs minder baat bij. Ten opzichte van Rotterdam en Amsterdam scoren Den Haag en Utrecht relatief beter in de toeristisch-recreatieve sector en in de zakelijke dienstverlening.

De economische toekomstverwachtingen van de Oost-Europese steden Moskou, Praag, Warschau en Boedapest zijn erg gunstig met groeipercentages van respectievelijk: 6,4%, 5,7%, 4,4% en 4,0%. Deze steden profiteren van de recente toetreding tot de Europese Unie, de uitbreiding en verplaatsing van bedrijfsonderdelen uit West-Europa naar deze landen en het stijgende opleidingsniveau van de bevolking. Bovendien mogen ze zich verheugen in een toenemende interesse van vastgoedinvesteerders. Goed scorende steden bevinden zich behalve in Oost-Europa ook in Scandinavië (Helsinki, Oslo en Stockholm), Ierland (Dublin), Engeland (Londen, Manchester, Birmingham) en Zuid-Europa (Athene, Barcelona en Madrid). Opvallend somber zijn de economische groeiverwachtingen voor veel steden in Duitsland (Berlijn, Leipzig, Düsseldorf en Keulen) en Frankrijk (Lille, Straatsburg, Bordeaux en Genève).


---------------
Noten voor de redactie

ECORYS
ECORYS is een Europese groep van multidisciplinaire advies- en onderzoeksorganisaties met het hoofdkantoor in Rotterdam. De groep telt op dit moment zo'n 550 hooggekwalificeerde medewerkers, die wereldwijd vanuit vijftien kantoren in acht landen werkzaam zijn voor opdrachtgevers uit de private en publieke sector.

BIJLAGE
Dit persbericht bevat als bijlage een ranglijst van de 10 Europese steden met de hoogste economische groeicijfers en hun gemiddelde jaarlijkse economische groei in de periode 2003-2008, alsmede van de vier grootste Nederlandse steden.

DATABASE
De onderzoeksgegevens uit de 'European Regional Prospects' zijn samengebracht in een web-based database. Deze bevat gegevens over economische groei per sector voor 46 Europese steden en ruim 250 regio's en provincies voor de jaren 1980 tot 2008. De database is toegankelijk voor abonnees.