Verbond van Verzekeraars

Aantal fraudemeldingen stijgt fors
Verzekeraars hebben in het tweede kwartaal van 2004 in totaal 516 fraudezaken gemeld bij het Fraudeloket Verzekeringsbedrijf, onderdeel van het Verbond. Dit is evenals in het eerste kwartaal een forse stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen er 357 meldingen werden geregistreerd. De stijging van bijna 45% wordt met name veroorzaakt door het hoge aantal meldingen in de reis- en ziektekostenverzekeringsbranche.

Het aantal meldingen in de reisverzekeringsbranche steeg van 74 meldingen in het eerste kwartaal tot maar liefst 140 in het tweede kwartaal. Het Fraudeloket schrijft deze toename toe aan de pilot reisfraude, die in het tweede kwartaal nog steeds liep. Deze pilot, die samen met het Openbaar Ministerie/Fraude-unit Oost is opgezet, heeft tot doel het aantal fraudezaken in de reisbranche inzichtelijker te maken.

Maatschappelijk belang
Behalve in de reisverzekeringsbranche steeg ook het aantal meldingen in de ziektekostenbranche fors: een ruime verdubbeling ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar (van 54 naar 118 meldingen). Het Fraudeloket kan hier geen concrete oorzaak voor aanwijzen, maar vermoedt dat ook in deze branche verzekeraars steeds meer het maatschappelijk belang zien van een gezamenlijke fraudebestrijding.

Verzekerd!, september 2004